Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektroniska utskick utreds

I dag får politikerna i Ljusnarsbergs kommun sammanträdeshandlingarna hemskickade på papper. I en snar framtid kan det bli elektroniska utskick.

Annons

Redan för några år sedan gav kommunfullmäktige dåvarande kommunchefen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att digitalisera sammanträdeshandlingarna till i första hand kommunstyrelsen och de tre utskotten.

Beslut i höst?

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen undrade miljöpartisten Ronnie Edvardsson om kommunen har funderingar på att skaffa läsplattor till de förtroendevalda.

– Dels gäller det för politikerna att förankra frågan och dels bestämma sig hur utskicken ska göras i framtiden, säger kommunsekreterare Anders Andersson.

Det kan komma ett beslut under hösten om politikerna kan diskutera ihop sig och under förutsättning att det inte krävs alltför stora investeringar.

Diskuterar vidare

Kommunsekreteraren har tidigare lyft frågan till kommunfullmäktiges presidium, som i sin tur pratat med partiernas gruppledare. På måndag kommer Anders Andersson att träffa presidiet igen för att fortsätta diskussionerna.

– Vi överför redan alla handlingar till vårt datasystem, säger kommunsekreteraren.

– Därmed är det redan fullt möjligt att skicka handlingarna elektroniskt till politikerna. Det skulle kunna ske redan till nästa gång kommunstyrelsen sammanträder.

Enklaste lösningen

Den enklaste lösningen är enligt Anders Andersson att göra e-postutskick. Problemet är då hur de som inte har dator ska få handlingarna.

– Ett alternativ är att kommunen höjer ersättningen så att alla politiker får ansvara för att de har en fungerande dator hemma. Alternativet med pappersutskick finns ju också kvar.

Lite löst har det diskuterats att kommunen ska köpa-mini-datorer till politikerna eller skicka USB-minnen till politikerna med handlingarna.

– Det är många aspekter som måste vägas in, säger kommunsekreteraren. Frågan är vilken lösning som är mest bekväm.

Mer läsning

Annons