Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever från Kopparberg först i världen med 3D

Ljusnarsbergs kommun blir först i världen att använda 3D i undervisningen på alla sina skolor.
– Verkligheten är i 3D, säger Tomas Jonasson NO lärare på Kyrkbacksskolan i Kopparberg

Annons
Biologi. Genom de speciella 3D glasögonen kan eleverna på Kyrkbacksskolan i Kopparberg studera människokroppen på ett ingående sätt.

Kopparberg. ”Det känns som att åka karusell”, utbrast en av eleverna i 8 B när de på biologilektionen fick följa med på en resa in i näsan, ner genom halsen, förbi lungorna och in i magsäcken.

Undervisningsmetoden kallas The3Dclassroom och är utvecklat av det svenska företaget Sensavis.

– Det började med att en företagare som bor i byn tyckte att det var tråkigt att Ljusnarsbergs kommun ofta hamnade så långt ned när landets utbildningar listades, säger Tomas Jonasson.

Han berättar att företagaren bestämde sig för att sponsra utrustningen till 3D-projektet.

– Vår hjärna tänker i bilder, på det här sättet blir det lättare att förstå till exempel hur kroppen fungerar, säger Tomas Jonasson som under biologilektionen guidar eleverna in i och ut ur både lungor, hjärtat och luftvägarna.

Än så länge har skolorna i Kopparberg hjälp av 3D-undervisningen inom biologin och i matematiken.

– I höst ska det komma uppdateringar inom geografin och de har lovat att ännu fler ämnen ska tillkomma senare, säger Ingela Käller, NO lärare.

Hjälpmedel. Numer krävs det att eleverna har 3D glasögon på sig för att kunna följa med på lektionerna. Däremot krävs det allt färre böcker i undervisningen avslöjar Ingela Käller, lärare.

Mer läsning

Annons