Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna röstade fram Jack till lucia

När lottningen om vem av niorna på Kyrkbacksskolan som blir årets lucia avgjordes behövde rösterna inte ens räknas, så överlägsen blev Jack Lindkvists seger.

Annons
Förra årets luciatåg av eleverna på Kyrkbacksskolan.

Årets luciafirande blir stort med alla Kulturskolans körelever från årskurs tre till årskurs nio, över 50 elever. Två lucior har röstats fram, Maja Nygard Reesare, årskurs fem, och Jack Lindkvist, årskurs nio.

– Det här var första gången en kille ställde upp som luciakandidat och så visade det sig att han fick klart flest röster, säger Claudia Holm, rektor på Kyrkbacksskolan som därefter varit med och diskuterat utformning.

– Vi måste följa den demokratiska processen. Många ställer sig kanske tveksamma till att det blir ett avbräck gentemot traditionen, men vi har tillsammans tagit beslutet att stå för det resultatet som blev, säger hon.

Ida Blomqvist väljer utifrån det här att under årets luciafirande lägga fokus på kamratskap och frågor om jämställdhet och demokrati.

– Jack har ett stort intresse för förändring och allas lika värde, så det här är ingen plojgrej för honom.

Resultatet har dock genererat olika reaktioner.

– Många elever har sagt att de är stolta över att skolan vågar vara framåt i den här frågan. Men ett fåtal tycker att det känns jobbigt, de oroar sig över vad farmor eller morfar ska säga, de är rädda för reaktionerna, säger Ida.

– Det försöker vi lyssna in. Men det här är inget aktivt ställningstagande från vår sida, vi följer resultatet.

Mer läsning

Annons