Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En marknad de inte vill missa

Nehej, då är mina 63 gånger på Kopparbergsmarken inte något att komma med, säger Vasselhyttebon Bo Kempegård när han träffar ortsbon Gunnar Björkman. Han har varit marknadsbesökare nästan lika många gånger som han är gammal.

Annons
Traditionsbärare. De senaste åren har Strömsbergs folkdansgille i Tierpstrakten varit med i Kopparberg. – Vi trivs så bra ihop med Hörkengänget, säger Ingemar Sund. Han dansade med Hannah Öqvist och till levande musik av Bergslagernas spelmansgille.

Möjligen kan Bo klå Gunnar med att han fick permis från lumpen och liftade till Kopparberg. Gunnar beviljades inte permission när han var soldat.

– Och så var det ett år jag var på hundutställning i stället för marknad, säger Gunnar Björkman. På en silverplats i detta slumpmässiga urval kommer numera Lindesbergsbon Sven-Ola Tillman.

– Det här är 78:e gången för mig, säger han.

Ebba Gerebrand har lång väg för topplaceringar i denna tävlingsform eftersom hon bara är tio år gammal.

– Vi är här och hälsar på farmor och farfar Rita och Lasse Gerebrand. Jag var på tivolit redan i går kväll (fredag) och vann ett gosedjur, berättar hon.

Många återvänder när det är marknad.

– Jag är uppväxt i Örebro och gick beklädnadslinjen i skolan. Jobbade på Rapps i ungdomsåren men hamnade på västkusten, berättar knallen Gunnbritt Pantzar.

Hon driver sitt textilföretag med egenproducerade varor i Rossö på Orust. På Kopparbergsmarken var färggranna mössor hennes huvudsak.

Tempoarbete. Hörkendansarna Uwe Weigel och Sam Larsson hade från bittida till sent fullt sjå med att ösa upp kålsoppa.
Länsband. – Även utan en syster i uppväxtstaden Örebro skulle jag åka till Kopparbergsmarken, säger Gunnbritt Pantzar.
Inkastare. Tommy Lundgren från Hörkens bygdedansare kunde lika gärna varit inkastare till en oktoberfest i Bayern som till Gammelmarken vid Stora gården.
Jag ska köpa godis och Foppatofflor och åka karusell. Ebba Gerebrand

Mer läsning

Annons