Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enskilda vägar väckte debatt

Förslaget om att dela in de enskilda vägarna i Ljusnarsbergs kommun i fem väghållningsgrupper samt skapa en vägfond väckte debatt i kommunfullmäktige. Centerns Hans Hedborg ville återremittera ärendet till en början. Till slut enades fullmäktige om en kompromiss.

Annons

Förslaget, som innefattar regler om kommunalt stöd till enskilda vägar, gick igenom med tillägget att kommunfullmäktige ska få en rapportering i november 2012 om hur ärendet fortskrider.

Långdragen historia

Hans Hedborg inledde debatten med att säga att ärendet om regler för vägföreningar blivit en långdragen historia, som pågått i minst fyra–fem år.

– På den tiden har vi lyckats bilda två vägföreningar, Hörken och Högfors. Nu måste vi se till att få i gång fler föreningar. I dag har vi varken föreningar i Ställdalen, Bastkärn eller Yxsjöberg. Dessutom bör vi bestämma hur mycket pengar som ska avsättas till vägfonden.

Socialdemokraten Sten-Ove Karlsson höll delvis med Hans hedborg. Han erinrade fullmäktige om att kommunen haft fem–sex år på sig att lösa vägfrågan utan att någonting hänt.

– Jag tycker att ärendet skötts på ett konstigt sätt, säger han.

Beslut efter hand

Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S) motsatte sig Centerns krav på återremiss. Hon tycker att ärendet klivit framåt under året. Hon påpekade att även Bångbro har en vägförening och att den fungerar bra.

– Det här är bara ett delbeslut, säger hon. Det Hans Hedborg talar om ska vi ta beslut om efter hand. Vägfonden ska kanske gälla från 2015. Bergslagens kommunalteknik måste först redovisa vad väghållningen kostar för varje ort. BKT behöver två år på sig för att klara den uppgiften.

Mer läsning

Annons