Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett halvt sekel med glädje, skratt och god kamratskap

I femtio år har sällskapsklubben Torsdagsbröderna ätit ärtsoppa och skänkt pengar till välgörande ändamål. Tage Westlund har varit med sedan starten.

Annons
Torsdagsbröder. Tage Westlund har varit med sedan klubben startade. Sedan 2008 är Arne Wirén (till höger) klubbens ordförande.

– Det började med att Yngve Lindvall, som var vd på bryggeriet i Kopparberg, bjöd på en herrmiddag med ärtsoppa och punsch. Det var en torsdag. Vi hade det så trevligt att vi träffades fler torsdagar och snart började vi kalla oss för Torsdagsbröderna, berättar Tage.

Ganska snart var det någon som kläckte idén att de skulle bilda en förening. Kamratklubben fick namnet Torsdagsbröderna och det bestämdes att föreningen skulle ha tolv medlemmar. Det var lagom många.

– Medlemmen ska bo i Ljusnarsberg och väljas in enhälligt av de andra bröderna. Flyttar man från orten lämnar man sin plats i klubben.

Årlig tradition

Första mötesprotokollet är daterat den 4 april år 1963. Men då hade redan Tage och hans Torsdagsbröder varit verksamma en tid. Redan två år tidigare genomförde de för första gången en tillställning som hette Midvinterblot. Det var en fest med mat, dryck och socialt umgänge.

– Det blev en årlig tradition med Blotet och det växte, från kanske 30-35 festdeltagare första gången till 600-700 personer.

Bröderna stod för värdskapet och bryggeriet tillhandahöll ölet. Festlokalen var på bryggeriet. Det överskott i pengar som Blotet inbringade delades ut till välgörande ändamål. År 1962 uppmärksammade föreningen den kommunsammanslagning som skett med att premiera de två förstfödda av vardera kön i den nya storkommunen med vardera 500 kronor.

Mellan 1975-1986 genomfördes inget Midvinterblot. Sedan kom evenemanget igång igen tillsammans med ortens Lionsklubb. Det senaste Blotet hölls år 1999.

50 år av skratt och glädje

Tage kan berätta om 50 år av skratt, glädje och vänskap. Mängder av dråpliga historier finns att förtälja och minnena från ett halvt sekel i föreningen är många. Tage blev ordförande (titulerad Magnificus) i klubben 1973 och hade den posten i 35 år.

Föreningen är högst livaktig än idag. Ärtsoppeträffar har de 7-8 gånger per år. De reser, äter kräftor och surströmming och insamlar pengar som sedan delas ut till behjärtansvärda ändamål.

Av den ursprungliga ensemblen av de tolv bröderna från 1960-talets början är det bara Tage som fortfarande finns med i sällskapet. Nu på lördag ska föreningen fira sitt 50-årsjubileum i Bångbro herrgård. Alla nuvarande som tidigare bröder är bjudna till jubileumsfesten.

Torsdagsbröderna

De första Torsdagsbröderna: Yngve Lindvall, Olle Svärd, Albert Beierlein, Cecil Stromberg, Gunnar Träff, Axel Ögren, Gösta Jansson, Knut Nyvall, Tage Westlund, Egil Rosenberg, Sture Blomberg och Holger Mellberg.

Torsdagsbröderna år 2012: Arne Wirén, Tage Westlund, Urban Bergström, Thomas Westlund, Per Hajslund, Boris Gudmundsson, Bengt Birging, Leif Ericsson, Bengt Gustavsson, Göran Linnman, Gert Jansson och Hans Hedborg.

Mer läsning

Annons