Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ja närmare folkomröstning

Kommunfullmäktige i Ljusnarsbergs kommun har beslutat att gå på kommunstyrelsens förslag angående ett eventuellt namnbyte på kommunen.Det innebär att det kan bli en folkomröstning i frågan i samband med allmänna valen 2014.

Annons

– Det är viktigt att det av vårt beslut framgår att vi måste ansöka om byte av kommunnamn hos kammarkollegiet, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johanssons (S). Det blir alltså inte med automatik ett namnbyte om majoriteten av invånarna säger ja.

Kammarkollegiets uppgift är att bereda frågan när en kommun vill byta namn. Sedan är det regeringen som fattar det slutgiltiga beslutet.

– Eftersom det är några år till nästa val lär ju namnfrågan komma upp minst ytterligare en gång, säger Ewa-Leena Johansson. Vi vet ju inte om frågan är aktuell fortfarande om ett par år.

De övriga partierna i kommunfullmäktige har ingenting att erinra när det gäller beslutet. Centern tycker det är bra att kommunen väntar till nästa val.

– Då hinner vi tänka över ett namnbyte ytterligare, säger Andreas Alexandre (C). Jag tycker sommarens och höstens debatt varit bra. Många synpunkter har kommit fram.

Miljöpartisten Natalie Ström (MP) ger uttryck för att hennes parti är nöjt med de diskussioner som förts i namnfrågan i alla forum.

– Vi tycker att vi borde ha sådana här diskussioner med befolkningen även i andra frågor i framtiden, säger Hendrik Bijloo i Kraftsamling för Ljusnarsberg. Det är bra om invånarna får vara delaktiga i en del beslut.

Mer läsning

Annons