Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagardag på Dansarbacken

Ulf Hilding passar brasan, Thyra Lundell krattar ihop gammalt gräs, Kjell Hansson och Leif Ljungkvist lyfter in slåtterkärran under tak. Det är fagardag på Dansarbacken.

Annons
Fagardag i Dansarbacken. Ris och gammalt gräs eldas upp. Brasan passas av Ulf Hilding.

Ställdalens naturstudieklubb får pengar från Jordbruksverket för att en gång per år slå hela ängsområdet vid Dansarbacken med lie eller med slåtterbalk.

– Det är viktigt för växterna på ängen att gräset tas med ett skärande verktyg. Därför ska vi inte använda röjsågar för då sliter vi av gräs och växter istället för att klippa, berättar Villy Andersson.

Det är en något mulen eftermiddag i skogen. För Dansarbacken ligger mitt ute i skogen.

– Förr hade man slåtter på många platser längs älven. Man hjälptes åt och slog gräset på sommaren och körde sedan hem det till djuren på vintern.

Höet torkades på hässjor och flyttades sedan under tak till lador ute i skogarna. Lador precis som den ladan som står på Dansarbacken. Fast just den här ladan har flyttats hit från Stångfallet en gång i tiden.

Många medlemmar har slutit upp till arbetsdagen på ängen. Överallt krattas det ris och gammalt gräs. Skräpet eldas och hässjan repareras med nya störar.

– Första helgen i augusti har vi slåttern, berättar Thyra. Att vi fagar, alltså plockar undan ris och annat skräp, gör vi för att vi inte vill ha ris i gräset vid slåttern. Då tappar lien skärpan.

Området som naturstudieklubben sköter, på uppdrag av myndigheterna, är 0,48 hektar stort. Det är en gammal slåtteräng som använts av bönder förr. På slåtterängen främjas ofta särskild växtlighet.

– Vi har minst ett sextiotal olika arter här, bland annat finns här sileshår som är en insektsätande liten växt, säger Villy.

Efter en drygt timmes arbete samlas alla människor kring lägerelden. Medhavda kaffetermosar plockas fram. Thyra, Bengt Andersson och Kimmo Kuismin startar korvgrillningen.

Kerstin Kuismin har bakat till kaffet och nu bjuder hon laget runt av sin mjuka kaka.

– Det är Herr Bråttoms hastbröd, så heter kakan i receptet, berättar hon.

Arbetskrafter på väg till slåtterområdet. Det är fagardag vid Dansarbacken och naturstudieklubbens medlemmar sluter upp.
Slåtterkärran ska in under tak. Någon har nämligen lyft ut kärran och så ska det inte vara. Det fixar Kjell Hansson och Leif Ljungkvist.
Fagardag i Dansarbacken. Ris och gammalt gräs eldas upp. Brasan passas av Ulf Hilding.
Krattar skräp. Det måste vara rent vid hässjan innan det nya höet ska torkas. Bror Johansson ordnar det uppdraget.
Inte bara arbete. Att träffas och ha fagardag är också socialt. Kimmo Kuismin och Thyra Lundell. Bakom ses Bengt Lundell och Bengt Andersson.
Bjuder laget runt. Kerstin Kuismin har bakat hastbröd. Lars Johansson och Eva Kjellsson låter sig väl smaka.
Samling kring lägerelden. Fika, varmkorv och trevligt umgänge hör till när det är fagardag.

Mer läsning

Annons