Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallolyckor minskar

Allt färre fallolyckor sker bland äldre som anlitar kommunens hemtjänst. Förklaringen tros ligga i en ny rutin inriktad på att arbeta förebyggande med information samt erbjuda fallriskbedömningar och förslag på åtgärder.– Vi erbjuder de gamla som vi kommer i kontakt med och som är rädda för att ramla, säger Gunilla Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Annons

Från januari till juni i år har hemtjänsten skrivit 13 avvikelserapporter i samband med att äldre i deras vård har fallit omkull. Siffrorna pekar på att 2011 blir ett år med betydligt färre fallolyckor jämfört med de två tidigare åren. 2010 föll 44 äldre i sina hem och 2009 var motsvarande siffra 70.

Reell minskning

Gunilla Andersson tror att siffrorna tyder på en reell minskning och inte på att hemtjänsten blivit sämre på att rapportera olyckor.

– Siffrorna tolkar jag som att vårt intensiva arbete för att förhindra fall har gett resultat. Jag har inte sett någon tendens till att vi skulle ha blivit sämre på att skriva rapporter, säger hon.

De insatser som genomförts består delvis av informationsarbete, men också verkliga åtgärder som att ta bort farliga mattor från golven samt att se över de äldres medicinering.

Mattorna

– I hemmet finns farorna. Gamla vill inte gärna plocka bort mattorna, men om vi gör dem uppmärksamma på riskerna kan vi rädda mycket. Vi har också tittat på om de har lugnande medicin eller sömnmedicin, som kan justeras.

Trots att relativt många fallolyckor skedde inom ramen för hemtjänsten 2009–2010 ledde ingen incident till fraktur.

– Det har blivit sårskador, men inget riktigt allvarligt. Frakturer försöker vi förebygga genom att erbjuda speciella byxor med höftskydd som kan förhindra lårbensbrott.

Även på äldreboendena har fallolyckorna minskat, men Gunilla Andersson tror att förklaringen ligger i att enstaka äldre personer som föll ofta nu har lämnat boendena.

Mer läsning

Annons