Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre än 5 000 invånare kvar

Ljusnarsbergs kommun fortsätter att tappa invånare. Den totala folkmängden uppgick till 4 924 personer för någon vecka sedan.

Annons

– Från den 1 november förra året har vi tappat 165 personer, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Det är ganska mycket och mer än de senaste åren, där snittet legat på mellan 50 och 80 personer.

Kommunledningen hade budgeterat en minskning på 175 personer. Nu blev det inte fullt så många och det tycker kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S) är positivt.

50 000 kronor per person

– Varje person vi tappar innebär ett inkomstbortfall för kommunen på 50 000 kronor, säger hon. Vi håller på att analysera siffrorna för i år. Vi ser att stora ungdomskullar flyttat, antagligen för studier. Vad vi kan hoppas på är att många av dem återvänder när de är klara med studierna.

Från årsskiftet till i dag har kommunens folkmängd minskat med 131 personer. Fortfarande finns ett födelseunderskott. De som avlidit är fler än de som fötts.

– Trettiotvå barn har fötts i kommunen, säger ekonomichefen. Under samma tid har 82 personer har avlidit. Det gör ett födelseunderskott på 50 personer.

Fler flyttar

Skillnaden mellan in- och utflyttning är ännu större. Till för några dagar sedan hade 274 personer flyttat till kommunen medan 355 valt att flytta därifrån.

– Den fortsatta folkminskningen gör att vi kan tvingas anpassa den kommunala verksamheten ytterligare, säger Ewa-Leena Johansson.

Var går smärtgränsen befolkningsmässigt?

– Ingen aning. Men det finns bortemot 15 kommuner som är mindre än Ljusnarsberg. Sveriges minsta kommun sett till folkmängd är Bjurholm. Där bor 2 457 personer.

Mer läsning

Annons