Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministiskt självförsvar är primärt inget skoluppdrag

Feministiskt självförsvar tillhör inte grundskolans två primära uppdrag, kunskapsuppdraget och värdegrundsuppdraget. Det framhåller bildningschef Anders Nordlund i ett yttrande i frågan.

Annons

Bakgrunden är en motion från 2008 av Astrid Dahl (V) att alla elever i grundskolan från årskurs 4 skulle få en utbildning om fyra timmar per år i feministiskt självförsvar.

Motionen besvarades samma år i kommunfullmäktige där det bland annat framhölls att personalen på skolan har utbildats i ämnet livskunskap där jämställdhetsfrågor och likabehandlingsfrågor ingår. Ämnet livskunskap skulle införlivas i skolan och då kunde feministiskt självförsvar ingå i detta.

I november 2014 bestämde kommunstyrelsen att bildningschefen skulle följa upp motionen om feministiskt självförsvar i skolan igen. Nu har frågan kommit tillbaka till kommunstyrelsen. Bildningschefen berättar att delar av feministiskt självförsvar berörs i skolans ordinarie verksamhet exempelvis i diskussioner om kränkande behandling i ämnet samhällskunskap och i värdegrundsdiskussioner. Dessutom har ett projekt under senare år drivits om framtidstro, hälsa och delaktighet där tjejgrupper ingått i projektet.

Kommunstyrelsen bestämde att skicka frågan om utbildning i femistiskt självförsvar vidare till Brottsförebyggande rådet för fortsatt behandling.

Mer läsning

Annons