Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest med ärtsoppa och värmande punsch

Visst ska det vara punsch till ärtsoppan. Många lät sig väl smaka när Naturstudieklubbeni Ställdalen ordnade höstfest.

Annons
I hatten. Självklart ska det vara punsch till ärtsoppan. Bengt Lundell serverar vid borden där bland annat Kerstin Andersson, Astrid Nilsson, Kaia Remonen och Willy Andersson sitter.

Doften av kryddor mötte i dörren i den gamla skolan. Ett muntert sorl vittnade om att många var samlade och dessutom hade trevligt.

– Får det lov att vara lite punsch till? frågar Bengt Lundell som kryssar mellan borden med de små glasen placerade på en bricka för att senare göra samma vända med flaskorna för påfyllning.

Några föredrog drycken varm, andra ville helst ha den kall.

– Skål och välkomna! hälsar klubbordföranden Thyra Lundell.

Nästan fyrtio personer satt samlade i stora salen.

– Jag var orolig att vi inte skulle få plats med alla, eller ha nog många stolar. Men det gick bra. Nu hoppas vi också att soppan räcker, säger Thyra.

Totalt femton liter ärtsoppa hade kokats av Kerstin Kuismin, Kaia Remonen och Thyra. Åtgången var strykande. Efter måltiden med hembakat bröd och ost bjöds dessutom på tårta och kaffe.

– Med munspel till, informerar Bengt och visar en hel uppsättning harmonikor praktiskt placerade i en magväska.

Sedan någongång på 1970-talet har höstfesten ordnats av Naturstudieklubben och alltid med ärtsoppa som givet inslag.

– Soppa hör hösten till, liksom ärtorna. Så var det förr och är fortfarande. Värmande och dessutom billigt, säger Kerstin.

En enkel maträtt, men som kräver omtanke för att bli smakfull. Kerstin använder mejram och timjan förutom buljongen. Den här soppan har också piffats till med kassler.

Många frivilliga krafter krävs för att en fest som denna ska kunna ordnas.

– Vi har aldrig några problem på den punkten. Aldrig att vi behöver övertala eller krusa. Folk snarare erbjuder sig. Det är verkligen skönt, säger Thyra.

Naturstudieklubben har omkring hundra betalande medlemmar och det var första gången som ärtsoppekalaset lockat så många.

– Ja, det här var verkligen populärt och det är roligt, säger Thyra.

Många slevar. Bortåt fyrtio personer passerade soppgrytan och försåg sig av ärtsoppan, bland annat Kurt och Mona Magnusson.

Mer läsning

Annons