Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiberutbyggnad nödvändigt

Frustration och irritation. Mona Clomén är en av många landsbygdsbor som känner sig avskurna från världen. Nu jobbar hon för en bredbandsutbyggnad i Vikersbygden.

Annons
:Ingen täckning. Att inte kunna ringa på mobilen känns både irriterande och otryggt. Mona Clomén i Vikersbygdens hembygdsförening anser det nödvändigt att modern teknik finns även på landsbygden.

Det handlar om landsbygdens överlevnad. Via Vikers hembygdsförening har boende i området mobiliserat sig för att fiberkabel till bredbandsuppkoppling ska bli verklighet. Mona Clomén har blivit spindeln i nätet för arbetet.

– Vi är en arbetsgrupp som jobbar. Det här är verkligen viktigt. Landsbygden är exempelvis eftersatt när det gäller utbyggnaden av mobilnätet. Bara att prata i mobiltelefon här hemma är svårt. Uppkopplingen mot nätet via ADSL svajar betänkligt när många är ute samtidigt.

En fiberkabel skulle göra stor skillnad framhåller Mona Clomén.

– Det handlar om service, men även om trygghet. Sjukvården använder sig alltmer av modern teknik.

Flera informationsmöten har hållits i bygden där bland annat Nora kommun deltagit. I området ska det finnas 384 fastigheter, en siffra som ännu är lite osäker. För att arbetet ska dra i gång krävs att 60 procent av hushållen tecknar avtal. Det innebär omkring 230 fastigheter.

– I dag har vi 136 som skrivit på en bindande intresseanmälan. Vi skulle behöva upp emot 90 till.

Mona Clomén är optimistisk. Hon tror att planerna ska kunna genomföras.

Argumenten för att hänga med på tåget är många. Mona pratar om vikten av att kunna kommunicera.

– Vi ska kunna leva ett bra liv även på landsbygden. För såväl fast boende som sommargäster blir bredband allt viktigare. Vi ska kunna ta del av underhållning och nöjen, men även kunna arbeta.

Datorn är för många ett arbetsredskap.

– Ska vi få hem våra barn och barnbarn är det snart ett krav att vi har bra uppkoppling. De vill både kunna arbeta, göra skoluppgifter, upprätthålla sina kontakter via sociala medier och så vidare.

Direktkontakt med boende som ges tillfälle att ställa frågor tror Mona Clomén är enda vägen. Hårt arbete kommer att krävas, det är hon medveten om.

– Nu får vi gå ut och prata med folk, ge information. Det är inte alltid så lätt att förstå vidden av detta, inte heller att sätta sig in i.

Ett krav från kundens sida är att lägga en kontantinsats. Det rör sig om minst 15 000 kronor. Den som bor i ytterkanterna, där lång grävning kan krävas och om terrängen är svår, kan behöva betala mer.

– Oavsett tror jag ändå att det är värt priset. På sikt. Bara marknadsvärdet på fastigheten ökar.

– Men vi måste också repspektera de som säger nej, de som inte har något intresse.

Förhoppningen är att projekteringen ska ske under vintern och att grävningen startar när tjälen släppt nästa år. I slutet av 2014 hoppas Mona Clomén att fibret har börjat fungera i Vikersbygden.

Ligger efter. Många byar saknar möjligheter till bredband och har därmed inte tillgång till service som kan tyckas självklar i ett modernt samhälle.

Bredband via fiberkabel

Det är kommunerna som prioriterar vilka områden som kan komma i fråga för bredbandsutbyggnad.

I den planerade satsningen i Vikersbygden ingår byarna Skrekarhyttan, Bengtstorp, Viker, Älvhyttan och Dalkarsberg.

Fibern grävs ner och anses därför mycket driftsäker.

Fibertekniken gör det möjligt att koppla in telefon, tv och internet samtidigt.

Livslängden på fiberkabeln ska vara mer än 50 år, ska enkelt kunna uppgraderas eller bytas ut.

Mer läsning

Annons