Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmare skildrar bygden utifrån folket

En dokumentär om Kopparberg. Filmaren Mikael Wiström är mitt uppe i projektet. Han vill spegla en bygd han känner väl till.

Annons
Dokumentär. Filmaren Mikael Wiström jobbar med en film om Ljusnarsberg för Sveriges television, SVT. Här förevigar han kommunfullmäktiges mötesdeltagare.

Huset i Östra Kumlan, några mil nordväst om tätorten Kopparberg, blev ett sätt att komma bort från Stockholm. Här har filmaren Mikael Wiström en plats att återkomma till och har i över tjugo år tillbringat mycket tid i trakten tillsammans med familjen.

– Jag har länge haft en idé om att skildra Ljusnarsberg.

Arbetsnamnet på filmen är ”Rädda Sverige – en rapport från nationens hjärta”. Mikael genomför projektet på uppdrag av Sveriges television, SVT.

Han har jobbat som frilansande filmare sedan 80-talet och har en klar bild av vad han vill skildra.

– Få en bild av samhällsförändringar. Jag har följt svensk samhällsutveckling och försökt skildra detta i filmer, försökt komma åt underströmmarna.

Det är inte frågan om några ekonomiska analyser eller försök att beskriva några stora abstrakta förlopp. För Mikael Wiström är det viktigt att berätta om människorna och vad de faktiskt upplever.

– Hur deras liv ser ut under förhållanden som råder, förklarar han.

Konsekvenserna, en nära verklighet, människornas vardag.

Vid kommunfullmäktige i torsdag fanns Mikael Wiström med för att föreviga ett vanligt politiskt möte. Han fångar stunden, det som sker i ögonblicket.

Han har under lång tid följt med i debatterna, hört samtalen mellan invånare, känner väl till situationen.

– Inte därför jag valt platsen för dokumentären, men man kan inte blunda för utveckligen.

Han pratar om den allt mer globaliserade världen, alla samverkande faktorer.

– Visst stämmer det, men är egentligen inget nytt. Den utvecklingen har alltid funnits, men är mer påtaglig i dag. När lilla Ljusnarsberg får många hundra flyktingar då skakar jorden till på något sätt.

Att det sedan parallellt sker en nedmontering av välfärden på många plan skapar frustration menar Mikael Wistrand.

– På 80-talet filmade jag fabriksarbetare i Gävle, en flyktingfamilj från El Salvador i exil. Problemen var desamma då som nu.

Han letar inga skandaler, vill inte smutsa ner. Sådan journalistik sysslar Mikael Wiström inte med.

– Jag älskar denna plats, även om jag inte bor här stadigt, framhåller han.

Målet är att skildra samtiden här och nu, försöka fånga en bild som ligger nära människorna. Följa ett förlopp, se förändringarna under tiden.

Han har ett patos, vill nå ut med något slags budskap.

– Jag gör detta för att det känns meningsfullt, säger han bestämt.

Projektet startade i fjol somras, först mer sporadiskt. Nu ska arbetet intensifieras. När filmen blir klar, eller hur lång, är inte bestämt.

Budskap. Dokumentärfilmaren Mikael Wiström samlar material till en produktion om Ljusnarsbergs kommun för Sveriges television. Han vill skildra en bygd stadd i förändring.

Mer läsning

Annons