Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmdrömmarna kan bli verklighet i Los Angeles

Med flera filmproduktioner bakom sig, filmskola och filmprojektsturné genom Sverige siktar nu Linus Eriksson och Anna Liss, båda 18 år, mot filmutbildning i Los Angeles.

Annons
På väg mot nya filmmål. Linus Eriksson och Anna Liss som tillsammans driver filmkollektivet Kopparberg at war.

– Jag vill gå inriktning acting och Linus filmmaking, berättar Anna.

Filmintresset hos det unga paret startade för tre år sedan.

– Det finns inte så mycket att göra i Kopparberg, det är inget att ljuga om. Vi hade tråkigt och satte igång att göra film, säger Anna.

På den vägen blev det. Från inspelning via mobiltelefon, videobandskamera till digital kamerautrustning. År 2010 vann de Dalarnas filmfestival med en filmen Contamination, och blev sedan tvåa med samma film i Novemberfestivalen i Trollhättan.

År 2011 genomförde de två filmskolor för barn i Kopparberg samt en filminspelningsturné i Sverige. Satsningar som skedde via sommarlovsprojektet som Leader Bergslagen och Ljusnarsbergs kommun står bakom.

– Sommarlovsprojektet blev ett utmärkt sätt att få möjlighet att bygga upp och genomföra ett filmprojekt från start till mål, säger Linus.

Kortfilmer

De reste runt till olika städer och gjorde kortfilmer vid varje resmål. Sedan höll de i en sommarkurs, en filmutbildning för barn.

– Vi hade sex deltagare till första filmskolan. Till höstlovet körde vi ideellt en gång till, då med 15 deltagare, säger Anna.

Att få möjlighet att jobba med en egen idé inom Sommarprojektet är bra, tycker båda. Ett sommarjobb måste inte per automatik betyda trädgårdsarbete i kommunala blomrabatter.

– Vi kommer från en ort där framtidstron inte alltid är så hög bland ungdomarna. Att ges chans att jobba med ett eget projekt som ett sommarjobb är verkligt något som kan uppmuntra unga till att våga testa sina idéer, säger Anna.

Båda läser nu sista året på det samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet i Lindesberg.

– Nästa vecka har vi premiär på vårt specialarbete i skolan, en 48 minuter lång spelfilm med namnet Maskirovka, säger Linus.

Titeln kan översättas från ryska till ordet vilseledning. Den handlar om några sovjetiska soldater som står inför val de inte vill behöva göra. Alla skådespelare är lokala förmågor. Filmen är klippt och klar och ska visas på skolan. Sedan läggs den ut på youtube och en visning i Kopparberg planeras också ske framöver.

Till hösten väntar deltagande i Dalarnas filmfestival igen med en ny produktion med sikte även på Novemberfestivalen i Trollhättan.

Våren 2013 hoppas Anna och Linus kunna påbörja studier i filmkunskap i USA.

– Drömmen är ju att vi senare ska kunna jobba med film båda två, säger Linus.

Mer läsning

Annons