Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns rättvisor att kämpa för än

Förr stod människor med mössan i handen, nu är det mobiltelefonen. Det påpekar Therese Andersson i fackförbundet Handels i sitt tal på första maj.

Annons
Laddar upp. Therese Andersson, Handels, tar en kopp kaffe inför talet på Malmtorget i Kopparberg. Marie-Louise Forsberg-Fransson passar på att byta några ord med lokalbefolkningen. Första maj är en dag där arbetarrörelsen samlas kring de gemensamma parollerna.

Det var ingen rusning till Malmtorget när Socialdemokraterna firade sitt första maj. En trogen skara samlades för att manifestera den traditionella dagen.

– Är första maj förlegat? Nej, det är alltid viktigt att öppet diskutera orättvisor, slår Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionssyrelsens ordförande i Örebro län.

Hon var en av talarna, men några överraskande besked kom inte. Forsberg-Fransson höll sig till den traditionella retoriken, staplade en hel del självklarheter på varandra.

Therese Andersson från Handels fick inte heller publiken att höja ögonbrynen, men beskrev en tillvaro som många säkert känner igen sig i.

– Unga människor som får leva med mobilen under huvudkudden, de som har 15 sekunder på sig att svara på ett sms.

Springvikarierna som blir utan jobb den dagen om sms:et kom när man stod i duschen.

– De som inte kan leva, inte skaffa sig familj. Jag vill inte att unga startar sitt liv i otrygghet, betonar Therese Andersson som kämpar för att människor ska ha trygga jobb.

Många bland publiken nickade instämmande.

Ewa-Leena Johansson (S) fanns med i publiken.

- Nej, jag ska inte tala i dag. Det har jag gjort så många gånger tidigare. I år har vi ingen lokal talare. Vi hoppas kunna få någon, kanske nästa år. Någon ny. Vi jobbar på det.

Johansson anser första maj-firandet är viktigt.

- Ja, det kan jag tycka. Kanske den är åldersbunden, men fortsätter vi inte firandet är risken att dagen tappas bort. Jag tycker det känns angeläget att vi får chans att lyfta blicken, inte bara diskuterar cykelställsfrågor. Nu får vi möjlighet att ta upp politiska inriktinngar, visioner.

För Ewa-Leena Johansson blir första maj en dag där samhällsfrågor i stort sätts i fokus, vart arbetarrörelsen vill skapa för samhälle.

- Vi pratar inte bara lokala frågor, utan kan beslysa även regionalpolitik och natinella frågor - som vi i många stycken är helt beroende av. Se en helhet.

Kaffe och bullar, saft och korv. Musik och många samtal. Torget var långt ifrån fullt, men de som slöt upp såg ut att ha trevligt.

Mer läsning

Annons