Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärde SD-avhoppet

Sverigedemokraterna i Ljusnarsbergs kommun har fortfarande en vakant plats i kommunfullmäktige. Följetongen om vakansen kommer att fortsätta ytterligare ett tag.

Annons

– Det var sju personer som fick personröster vid valet förra året, säger Anders Andersson, kommunsekreterare i Ljusnarsbergs kommun. Nu finns det två kvar som kan besätta den lediga platsen.

Karusellen kring Sverige-demokraternas platser i fullmäktige började när Ann-Charlott Ljung avsade sig i samband med att hon skulle flytta till annan kommun. Sedan dess är Jens Petterssons partiets ende ledamot.

Ny sammanräkning

Länsstyrelsen i Örebro utsåg först Christer Ingvarsson till ny ledamot efter Ljung. Men denne meddelade så gott som omgående att han inte hade någon ambition att bli SD-politiker.

– Länsstyrelsen gjorde då en ny sammanräkning och utsåg Anderas Forsberg till ledamot, säger Anders Andersson. Men även han hoppade av.

Då gick budet till Carl-Alfred Falk. Bara några dagar senare kontaktade han länsstyrelsen och avsade sig uppdraget. Kommunfullmäktige i Ljusnarsberg har nu godkänt avsägelsen.

Var beredda

– Vi var beredda på det här scenariot, säger kommunsekreteraren. Nu kommer länsstyrelsen att göra ytterligare en sammanräkning.

De två kandidater som återstår är Basil Smith och Roger Sahlberg. Det som hänt i Ljusnarsberg och många andra kommuner är en följd av den fria nomineringsrätten, som innebär att väljarna kan skriva vilket namn som helst på ett partis röstsedel.

– Frågan är om den rätten kommer att slopas eller begränsas i fortsättningen, säger Anders Andersson. Problemet har påtalats och Valmyndigheten håller på att titta på frågan.

Mer läsning

Annons