Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fläkt för 600 000håller inte måttet

Det nya fläktsystemet i Kyrkbacksskolans kök är felkonstruerat. När felet kan åtgärdas är ännu oklart.
– En stor investering som inte höll måttet, konstaterar Lars Westlund, vd vid fastighetsbolaget.

Annons

Det var efter Arbetsmiljöverkets och miljö- och hälsokontorets inspektion i köket som krav på åtgärder kom. Att-göra-listan var lång, men bland annat har köket fått ett nytt golv, problemen i diskrummet åtgärdats och personalen fått ett duschrum. Byttes ut gjordes också det gamla fläktsystemet.

Sammanlagt handlade det om en investering på 1,7 miljoner kronor. Fläktsystemet stod för ungefär en tredjedel av den summan.

Det nya fläktsystemet kunde efter en del förseningar köras igång i mitten av september i år. Nu, lite drygt två månader efteråt, står det still.

– Det är katastrof. Fläktsystemet är felkonstruerat för den verksamhet som besdrivs i köket, säger Lars Westlund, vd vid Ljusnarsbergs fastighetsbolag, vilka äger fastigheten.

Det är den stora mängden ånga från disk och kokeri som slår ut systemet. Fläkten orkar helt enkelt inte med att ta hand om de stora fuktmängderna.

Det är dock inte kommunen som behöver stå för kostnaden med att bygga om systemet. I det avtal som skrevs mellan fastighetsbolaget och leverantören står klart och tydligt att det som tecknats är en totalentreprenad med funktionsansvar. Det innebär att leverantören ska åtgärda och bekosta de fel som uppstår under de närmaste två åren.

När fläktsystemet kan vara åtgärdat är oklart.

– Men det kan ta tid, säger Westlund.

Just nu körs det gamla fläktsystemet i köket, vilket innebär att verksamheten åtminstone kan fungera som vanligt.

Det nyinstallerade fläktsystemet var konstruerat för att återvinna värme och var därmed energibesparande. Det gamla systemet är dock en energibov som helt enkelt släpper ut den varma luft som finns i lokalen.

Mer läsning

Annons