Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn föds i kommunen

Allt fler barn föds i Ljusnarsberg. Sedan i fjol har antalet inskrivna mödrar på vårdcentralen i Kopparberg ökat. Carolina Gudmundsdotter är en av de som höjer statistiken.

Annons
Ny mamma. ”Det är en klyscha, men det är också sant att det är helt underbart att vara mamma,” säger Carolina Gudmundsdotter. Här med sonen Axel Johanesson.

– Det låter ju helt fantastiskt, säger hon om ökningen. Fler barn är väl precis vad kommunen behöver.

Hon är nybliven mamma sedan 6 månader tillbaka och var en av de 48 inskrivna kvinnorna på vårdcentralen i fjol. Både 2007 och 2008 låg siffran nere på 34.

Och nu verkar trenden hålla i sig. Redan i juli i år var 30 kvinnor inskrivna och Pirjo Nilsson, ordförande i kommunens bildningsutskott, välkomnar ökningen.

– Självklart är det bra. Alla nya invånare, vare sig de är nyfödda eller inflyttade, är till fördel till kommunen, säger hon.

Hon tror att ökningen är ett resultat av den barnfödnings-topp Ljusnarsberg hade under mitten på 80-talet.

– De flickor som föddes då är 25 år nu och har börjat få barn, säger hon.

Under hösten flyttar kommunens förskolor in i Garhytteskolans lokaler, men en ökad barngrupp skulle inte skapa någon platsbrist, menar Pirjo Nilsson.

– Det ordnar vi. Lokaler har vi inga problem med, säger hon.

Trots att fler barn föds så fortsätter invånarantalet i kommunen att minska. Under senaste kvartalet sjönk antelet under 5000.

Mer läsning

Annons