Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler invånare än väntat ger mer pengar

Ljusnarsbergs kommun har i dagarna fått en tidig julklapp. Skatteintäkter och stats-bidrag under 2012 blir enligt den senaste beräkningen bättre än vad kommunen räknat med.

Annons

– Det är alltid kul när det ser ut att bli bättre än vad vi trott från början, säger Bo Wallströmer, ekonomichef i Ljusnarsbergs kommun.

I budgeten för 2012 har kommunen beräknat skatteintäkter och statsbidrag sammanlagt till 226,3 miljoner kronor. Den senaste prognosen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar på att dessa intäkter blir 228,4 miljoner kronor.

– Håller det här ökar intäkterna med 2,1 miljoner kronor, säger ekonomichefen. Det tackar vi inte nej till med tanke på vår ansträngda ekonomi.

Inte minskat

Orsaken till att Ljusnarsbergs skatteintäkter väntas öka jämfört med budget är att antalet invånare inte minskat så mycket som kommunledningen befarat.

– Vi hade den första november i år 46 invånare mer än vi beräknat. Det i sin tur gör en ökning av intäkterna med drygt två miljoner kronor.

Minskad minskning

Enligt prognosen skulle kommunen haft 4 852 invånare för knappt två månader sedan. Men i själva verket var då antalet invånare 4 898.

Från första november 2009 till den 1 november 2010 tappade Ljusnarsberg 130 personer. Men nu har minskningen börjat klinga av.

– Sedan slutet av förra året till november i år minskade vi med 29 personer. Det är ett steg i rätt riktning. I år ligger vi på gränsen till att ha positiva inflyttningssiffror. Dessutom har det fötts fler barn än beräknat. Vi hoppas att den här trenden fortsätter under 2012, säger Bo Wallströmer.

Mer läsning

Annons