Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler larm – färre allvarliga

Räddningstjänsten i Kopparberg ryckte ut 126 gången under 2010. Av dessa larm hade endast ett dödlig utgång. En kraftig minskning jämfört med året innan.

Annons
Bränder. Under fjolåret ryckte räddningstjänsten ut på 15 bränder i byggnader. En av dem var den här husbranden i Bångbro.Arkivbild: Annika Nygren-Berg

Även om räddningstjänsten hade något fler larm under 2010 är ändå statistiken betydligt positivare än den för 2009, då fem av de larmade olyckorna hade dödlig utgång. Sommarens drunkningsolycka i Rydbergsdal var den enda dödsolyckan.

Av de 126 utryckningarna var 15 så kallade bygdebränder, vilket inkluderar allt från soteldar till villabränder. Bland annat totalförstördes en villa i Bångbro och en verkstad i Ställberg under året.

Till skillnad från 2008 då räddningstjänsten gick på knäna på grund av alla skogsbränder var fjolåret ett bra år. Den mest ovanliga branden var nog ändå grästaksbranden på ett av de små husen mittemot Ljusnarsbergs kyrka.

– Vi har också assisterat polis och ambulans vid ett par tillfällen. Bland annat genom ett räddningsuppdrag på Klacken där en skidåkare hade åkt vilse, säger Hans Hellström, brandförman på stationen i Kopparberg.

Några bilbränder, en mc olycka och ett par insatser där personer har fastnat i hissar på grund av strömavbrott har brandmännen också larmats till.

Hellström förvånas också över de många lastbilsolyckorna utmed riksväg 50. Under 2010 inträffade 15 sådana utmed riksvägen. Däremot inträffade inte en enda lastbilsolycka utmed riksväg 63.

Vad det beror på kan han dock inte säga, men en orsak kan vara att 50:an upplevs som betydligt bredare än vad den egentligen är.

I övrigt har brandstationen fortfarande full bemanning. Räddningstjänsten är dock på jakt efter ytterligare ett par deltidsbrandmän.

– Om någon är intresserad får man gärna höra av sig, säger Hans Hellström.

Mer läsning

Annons