Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitiga Lisor vill väcka intresset för stickning

Det började som en kurs i stickning, men eftersom ingen ville sluta efter kursen fortsatte gruppen att träffas. Nu har ”Flitiga Lisor” hållit på i ett par år, och under påsken kan kyrkobesökare och andra se vad flitiga händer kan åstadkomma med ett garnnystan och lite fantasi.

Annons
Hjälper. Delar av det som gruppen stickar skickas till bland annat till ett barnhem i Lettland. Ing-Marie Ekman och Annelie Åkerström visar bilder på hur gruppens plagg kommit till nytta. I bakgrunden förbereds utställningen.

Det har gått uppåt och neråt med stickningen under åren. Periodvis är det väldigt populärt, andra tider är det få som sysslar med det traditionsrika handarbetet.

– Vi vill visa vad vi gör, väcka intresse och föra traditionen vidare, förklarar Ing-Marie Ekman och Annelie Åkerström i gruppen.

Även om många av deltagarna redan kan mycket om olika sticktekniker finns det alltid nytt att lära eller lära ut.

Och de är noga med att påpeka att intresset för stickning inte bara finns hos en äldre generation. Visserligen är gruppens äldsta medlem, Anna-Mona Jansson 87 år fyllda, men den yngsta har inte tagit sig upp ur vaggan än.

– Vi har faktiskt haft några karlar med också, men de tröttnade, berättar Annelie.

Drygt tjugo

Gruppen som består av ett drygt 20-tal kvinnor träffas regelbundet för att handarbeta och samtala.

Resultatet blir inte bara sådant som de själva eller deras närmaste behöver.

Mycket av det som stickas, krokas, virkas eller broderas, skickas till Lettland. Där hamnar det dels på ett BB och ett barnhem, dels hos behövande familjer.

– Vi får bilder från Riga ibland och då har vi sett att ”våra plagg” sitter på barnen. Det känns bra, säger Annelie Åkerström.

Stickhjälpen

Stickhjälpen, som hittills varit deras kanal till Lettland, ska upphöra och i stället får tröjor och strumpor med mera skickas via Röda korset.

I måndags samlades ett dussintal av kvinnorna i kyrkan för att sätta upp sin utställning. Och den visar verkligen att stickning är en konst med många variationer.

– Det kostar inget att vara med i gruppen. Du betalar bara ditt eget material och så en fika när vi träffas. Mer är det inte, säger Ing-Marie Ekman och Anneli Åkerström som hoppas att utställningen ska få fler att intressera sig för deras hobby.

Nu tar man paus över sommaren för att komma tillbaka med förnyade krafter och kanske nya mönster till hösten.

Skor. Det är inte bara tröjor, raggsockor och halsdukar av traditionellt snitt som gruppen åstadkommer. Här ett exempel på barnskor.

Mer läsning

Annons