Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttad jultradition

STÄLLDALEN. I cirka 20 år har byalaget och PRO-pensionärerna i Ställdalen ordnat julmarknad. Traditionen fortsatte på lördagen, men för första gången hölls marknaden i bruksgården intill Ahlstroms industriområde.

Annons
Bakverk. Wiveca Stopp, till vänster och Kerstin Andersson sålde bröd och godis. Stundtals var det gott om kunder för att sedan vara lugnt en stund.  BILD: MICHAEL LANDBERG

– Det här är en jättefin lokal, säger Marianne Jansson, som representerar båda arrangörsföreningarna. Den passar bra med sin gammaldags utformning. Jag hoppas vi kan vara här även i fortsättningen.

Tidigare har julmarknaden hållits i en lokal i centrum och även i Folkets hus. Men ingen av dessa lokaler går att disponera numera.

– Jag hoppas julmarknaden i bruksgården kan bli tradition, säger Anna-Lena Danielsson, som passade på att sälja egentillverkade smycken. Jag tyckte det här var rätt tillfälle att bli med eftersom jag är med i byalaget och dessutom bor i Ställdalen.

Karameller för Kumlan

Lite längre bort i lokalen sålde bland andra Wiveca Stopp och Kerstin Andersson diverse bakverk och karameller till förmån för Stora Kumlans Folkets hus.

– Det här är fjärde året som vi på det här sättet försöker få in pengar till en upprustning av Folkets hus där, säger Wiveca Stopp. Vi rustar fastigheten vartefter vi får in pengar till material.

Julmarknaden samlade drygt tio försäljare och utställare. Publiktillströmningen var god och kommersen gick bra stundtals.

– Jag tror det är en fördel att vi är först med att hålla julmarknad i kommunen, säger Marianne Jansson. På söndag är det julmarknad i Kopparberg och nästa helg är det dags i Ställberg.

Smycken. Anna-Lena Danielsson sålde smycken vid årets julmarknad. Hon har aldrig tidigare varit med på detta arrangemang. BILD: MICHAEL LANDBERG

Mer läsning

Annons