Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke – företagare ut i fingerspetsarna

För lite drygt 74 år sedan såg Folke Bergman dagens ljus för första gången. Platsen var Stockholm. Hans far var socionom och hans mor sjuksköterska.

Annons
Ett omväxlande liv. Folke Bergmans liv har fyllts av resor och affärer. Numera är han 74 år fyllda, men några planer på att lägga av har han inte. Nya satsningar inför framtiden planeras för fullt.

Genom faderns yrke fick familjen flytta på sig emellanåt.

Första kontakten med bergslagsbygden fick han redan som barn då flyttlasset gick till Hällefors.

Tiden där blev dock inte särskilt långvarig.

– Större delen av uppväxten tillbringade jag i Norrbotten, närmare bestämt i Älvsbyn, berättar Folke.

Inget av den norrländska dialekten finns dock kvar i hans tal i dag, men han tar gärna fram pitemålet när han pratar med personer från den trakten.

Folke har en fältflygar-utbildning i botten, men det är kunskaperna efter att ha tagit handelsstudenten han använt sig av under livet. Folke är nämligen företagare ut i fingerspetsarna.

Meritlistan kan göras lång. Vice vd vid dåvarande Bockens bryggeri i Gävle och ägare av ett kafferosteri, som senare såldes till Cloetta, för att nämna några.

Under flera år drev han en stor livsmedelskedja i Lettland – den första livsmedels-kedjan med självbetjäning och dygnet runt-service. En av butikerna var en stormarknad och tillsammans med övriga butiker hade de cirka 14 000 kunder varje dag.

Då det här var tiden innan befrielsen, 1991, var klimatet i landet hårt. Folke fick visserligen inga direkta hot, men det allmänna hotet mot den kände, ”rike” affärsmannen var tillräckligt stort för att han skulle ha livvakter hos sig dygnet runt.

– Man vande sig med det också. Efter en tid så tänkte jag inte ens på dem.

Efter en tid sålde han butikerna och sedan dess har han hållit på med vitt skilda ting.

Under alla dessa år hann Folke också med att skaffa familj. Genom två äktenskap fick han fyra barn, som den stolte fadern pratar mycket varmt om.

Vid en affärsresa till Vilnius (Litauen) mötte han sin nuvarande fru. Det är nu två och ett halvt år sedan och äktenskapet har varat i två.

– Första gången jag såg henne gick jag fram och frågade om hon ville gifta sig med mig. Hon svarade ja, säger han och skrattar hjärtligt.

– Nej, det kanske inte gick till riktigt så, men efter två månader var vi i alla fall gifta.

Folke skrattar och skojar mycket. Det är en del av hans personlighet. Själv beskriver han sig som tokärlig, arbetsam/ambitiös, och social. Och att han snart har levt tre fjärdedelar av ett sekel är inget man kan tro.

– Intellektuellt har jag full träning och inga problem att hänga med. Jag skulle dock behöva motionera lite mer. Får nog försöka ta mig ner i hotellets gym och förbättra fysiken.

Resor har det blivit många i Folkes liv. Bland annat berättar han om en fantastisk månadslång resa i USA, en så kallad roadtrip med bara ett mål i sikte – att åka framåt.

Folke är även oerhört förälskad i Stockholms skärgård. Med hans andra stora passion, båtar, har skärgården gett honom många fina minnen.

– Och så tycker jag mycket om att vara på lantgården i Norrbotten. Fast på senare tid har jag knappt hunnit med att besöka den.

Tiden har i stället gått till att driva hotellet i Ställdalen. Ett arbete som täcker in de flesta av dygnets 24 timmar.

På frågan om vad som driver honom har han egentligen inget svar, mer än att han verkligen tycker om det han gör. Hur han fortfarande orkar med har han dock ett svar på.

– Det handlar om att prio-ritera och att göra en sak i taget. Ofta får jag omprioritera allt under dagen, men när arbetsdagen är slut så är den slut.

Den framtida planen är att få hotellet i perfekt skick, fyrstjärnigt inom ett år, som han säger.

– En bra företagsledare arbetar så att han inte behövs, men ska självklart finnas där i bakgrunden.

Läs mer i måndagens NA.

Mer läsning

Annons