Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus i konkurs

Den ansträngda ekonomin fick slutligen Folkets hus-föreningen på fall. Nyligen lämnade de in en konkursansökan.– Vi har gjort allt vi kan, men nu går det inte längre, säger föreningens ordförande Ulla Landmark.

Annons
I konkurs. Föreningen Folkets hus i Ställdalen har begärt sig i konkurs. Vad som händer nu är oklart. Föreningens ordförande Eva Landmark och Malin Lagerlöf, ordförande i den fristående sektionen Ställdalsparkens arrangörer, får se tiden an. arkivbild

Det är många faktorer som bidragit till den hårt ansträngda ekonomin. Två stränga vintrar med höga uppvärmningskostnader, nedläggningen av söndagsbingon och minskade driftbidrag bland annat.

Nära 1,5 miljoner i skuld

Folkets hus-föreningen har, under många år, också varit ägare av den gamla skolan mitt emot. Den övertogs från Finska föreningen, byggdes om till lägenheter som sedan hyrdes ut. Något som resulterade i ett banklån på 1,4 miljoner kronor på fastigheten.

– Den fastigheten har vi sålt, men inte för några 1,4 miljoner kronor. Vår skuld ligger nu på 1,3–1,5 miljoner kronor, säger Ulla Landmark.

Föreningen har också diskuterat med banken, varit i kontakt med kommunen och vädjat till ställdalsborna om hjälp. Allt i hopp om en fortsatt framtid för föreningen.

Värmde med el

En kubik olja per månad har Folkets hus dragit under de stränga vintermånaderna. Pengar till det har inte funnits. I stället har föreningen värmt fastigheten med el. De höga elräkningarna har i sin tur kommit surt efter. Något som gjort att föreningen haft svårt att betala övriga löpande räkningar.

Vid två tillfällen har de därför ansökt om bidrag hos Boverket för att kunna byta värmesystem i Folkets hus, från olja till bergvärme. Första gången fick de avslag. Den andra ansökan ska avgöras nu i maj. Med andra ord, alldeles för sent.

– Hade vi fått bidraget vid vår första ansökan hade vi varit på fötter, konstaterar Landmark.

Vad som händer nu är ännu oklart. Troligtvis kommer banken att försöka sälja Folkets hus. Det som oroar Landmark är framtiden för Ställdalsparkens arrangörer, den ekonomiskt helt fristående undersektionen, som arrangerar danser i parken varje sommar.

Ställdalsparkens arrangörer beslutade redan tidigareatt ta en paus från danserna i sommar.

I stället skulle de rusta upp rotundan. Men hur det blir nu återstår att se.

Offerten på en restaurering av rotundans tak och undergolv har föreningen redan tagit in. Men om det blir någon renovering i sommar är oklart.

– Det känns meningslöst att renovera något vi inte vet om vi får ha kvar, säger föreningens ordförande, Malin Lagerlöf.

Att själva ta över Folkets hus och folkparken är inget alternativ. Det blir allt för krävande för den fem personer starka föreningen.

Förhoppningen är i stället att den som tar över fastigheten ska låta dem vara kvar i parken om somrarna.

– Tvingas vi flytta vet jag inte vad vi gör. Det är ju parken vi arbetat för i alla år.

Mer läsning

Annons