Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördel behålla Åstugans kök

Åstugans kök i Ställdalen får vara tillagningskök tills vidare. En förhoppning från kostchefen är att beslutet kvarstår även i den nya kostorganisationen.

Annons

Tidigare har kommunstyrelsen beslutat att kommunens kostproduktion ska centraliseras. Centralköket byggs om och 16,5 miljoner kronor har avsatts. Under ombyggnaden måste maten lagas på annat håll. I sommar sker tillagningen till äldreomsorgen i kommunens egen verksamhet. När skolan startar till hösten flyttas tillagningen till Pershyttans kök i Nora.

Förskolan Åstugan i Ställdalen får ha sitt tillagningskök kvar tills vidare. Kostchef Louise Auer förordar även att köket blir kvar i den nya kostorganisationen.

– Jag anser att det finns en rad argument som talar för detta, framhåller Auer.

Varmhållningen är en del. Enligt lag får vissa råvaror, som potatis, inte varmhållas mer än en timme. Att transportera mat från centralköket till Åstugan innebär svårigheter att klara tidsgränsen. Auer bedömer att det troligtvis kommer att krävas fler än ett fordon för kommunens samtliga transporter.

Vidare säger Auer att Åstugans kök fungerar väl och att några större renoveringsbehov inte finns.

Att Åstugan

blir en serveringsenhet ger viss besparing, men fördelarna med att behålla köket överväger anser Auer.

Mer fakta från förslaget

Tiden för varmhållning av mat räknas från den stund råvaran tas ur ugnen/kastrullen tills den ligger på tallriken.

Om mat transporteras till Åstugan ökar kraven på pedagogisk personal. Mottagandet kräver ökat ansvar för att säkerställa varmhållning och rätt hantering.

Åstugan skulle kunna utgöra ett provkök för hela verksamheten.

Mer läsning

Annons