Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördelar med upphandling

Kommunstyrelsen i Ljusnarsberg har beslutat att upphandling ska ske av servicetjänster inom hemtjänsten. Till grund för beslutet ligger en utredning som visar på både ekonomiska och kvalitetsmässiga fördelar för kommunen med upphandling.

Annons

Kommunen har i dag ett samarbetsprojekt med Samhall, som omfattar matdistribution och tvätt.

Det ska pågå till och med den 31 december i år.

– Frågan är hur vi ska göra i fortsättningen, säger socialchef Charlotte Dahlbom.

– Ska vi gå vidare med en upphandling och i så fall vad? Vårt förslag är att vi förutom tvätt och matdistribution även tar med inköp av matvaror och städ.

Även på vardagar

I utredningen föreslås också att kommunen börjar köra ut kalla matlådor även på vardagar. En sådan förändring kan leda till minskade kostnader.

– Jag tycker att vi förutom matdistribution och tvätt kan ta med inköp av matvaror i en kommande upphandling, säger sociala utskottets ordförande Ingemar Javinder (S). Däremot tycker jag vi kan avvakta lite med städ innan vi gör en upphandling inom detta område.

När frågan om upphandling av servicetjänster diskuterades i kommunstyrelsen framkom ytterligare en rad olika synpunkter. Moderaten Ulf Hilding menade att det är dyrt att gå tillbaka till det gamla systemet vid årsskiftet.

Uppsägningar?

– En fråga är om det här ska leda till uppsägningar av personal inom hemtjänsten eller inte, säger han.

Miljöpartisten Ronnie Edvardsson befarar att det blir en konstig situation om en kommande upphandling får till följd att kommunanställda blir uppsagda.

Beslutet blev att upphandling ska ske när det gäller matinköp, matdistribution och tvätt. Vidare ska socialchef Charlotte Dahlbom utreda konsekvenserna av en upphandling av städtjänster.

Mer läsning

Annons