Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag byggde vägoch bro i naturreservat

Västerbergslagens kraft gjorde en väg – mitt i ett naturreservat. Nu stäms företaget.
– Vi har gjort det vi är skyldiga att göra. Vi reparerade en damm som skulle ha kunnat rasa, säger vd:n Roger Sandgren.

Annons

Enligt stämningsansökan från åklagaren på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål ska kraftbolaget ha gjort en väg i Sandsjöåsens naturreservat, nordost om Kopparberg i början av 2008. Företaget anklagas även för att ha byggt en bro i reservatet.

Kraftverk i naturreservat

Västerbergslagens kraft har elva vattenkraftverk, ett av dem ligger i naturreservatet. Majoriteten av bolaget ägs av Vattenfall, övriga delen ägs av Ludvika kommun. I slutet av 2007 upptäckte man att dammen behövde repareras.

– Stenar hade rasat ner i vattnet och täppt för luckorna. Vi kunde inte få ut så mycket vatten som vi tänkt, och började reparera dammen inför vårfloden, säger Roger Sandgren.

Så ni byggde en väg för att ta er till dammen?– Nej, det är inte så vi ser det. Vi tog oss dit med en fyrhjuling med släpkärra, det går absolut inte att köra en bil där. I stadgarna har vi tillstånd att köra in med arbetsfordon och reparera dammen.

Ni är även anklagade för att ha byggt en bro.– Det var en högst provisorisk bro av stockar och brädor för att vi skulle kunna ta oss fram.

Företaget har blivit erbjudna att betala en företagsbot på 100 000 kronor för att slippa hamna i rätten.

– Vi diskuterade det i styrelsen och bestämde att inte godta boten eftersom vi inte anser att vi gjort oss skyldiga till någonting, säger Roger Sandgren.

Han menar att företaget gjort sitt bästa för att värna om naturreservatet och att betongen som användes till att reparera dammen flögs in med helikopter.

Mer läsning

Annons