Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag kan få böter för arbetsmiljön

Ett företag i Ljusnarsbergs kommun riskerar böter för dålig arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket kräver att bristerna åtgärdas senast den 30 april 2012. I annat fall riskerar företaget böter på 85 000 kronor.

Annons

Arbetsmiljöverket har vid två tillfällen i år inspekterat den aktuella arbetsplatsen. Vid första tillfället noterades en del brister som skulle åtgärdas.

Vid det andra besöket några månader senare kunde verkets representant konstatera att en del av bristerna åtgärdats medan andra kvarstod.

Bland annat har tillsynsmyndigheten konstaterat att företaget saknar ändamålsenliga personalutrymmen. De som finns är nedskräpade och belamrade.

Vid tiden för inspektionen var det rörigt och ostädat i verkstadslokalen. Golvytorna var belamrade bland annat med skräp och andra saker, vilket kan innebära risk för ohälsa och olycksfall.

Frätande kemikalier

Företaget hanterar en del kemikalier i verksamheten. En del av dessa kan vara frätande, vilket kan leda till ögonskador vid stänk.

Därför anser Arbetsmiljöverket att det är viktigt att företaget tillhandahåller personalen första hjälpen, skyddsutrustning, instruktioner, utbildning samt rutiner för byte och tvätt av skyddsutrustning.

Vid den uppföljande inspektionen hade företaget skaffat utrustning för ögonspolning. Men vid besöket var utrustningen blockerad av diverse saker så den gick inte att komma åt.

Arbetsmiljöverket kräver att företaget bland annat undersöker arbetsförhållandena och bedömer riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetet. De åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall ska dokumenteras.

Mer läsning

Annons