Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingen är utan präster

Ljusnarsbergs församling står utan ordinarie präster sedan en tid. Komminister Karin Eriksson sade upp sig och slutade i början av januari. Kyrkoherde Carina Särnqvist är sjukskriven till mitten av mars.

Annons

– Många upplever en osäkerhet, säger kontraktsprost Jimmy Åkerfeldt, från Frövi, som är vikarierande kyrkoherde till mitten av mars. Jag hoppas att kyrkoherden snart är tillbaka i tjänst. Till dess försöker vi hålla verksamheten flytande.

Den vakanta komministertjänsten ska utlysas snart. Jimmy Åkerfeldt tror att det tar ett antal månader innan en ny präst kan vara på plats i Kopparberg.

– Det är viktigt att tjänsten kan återbesättas, säger kontraktsprosten. Det behöver vara två präster i församlingen. Den ordinarie kyrkoherden hade en tuff arbetssituation eftersom hon var ensam innan hon blev sjukskriven.

Vikarie under mars

Under hela mars kommer Bodil Engström, komminister i Norrbärke, att vikariera som präst i Ljusnarsbergs församling.

Församlingen har även drabbats av avhopp bland de förtroendevalda. Elof Eriksson (C) lämnade uppdraget som ordförande i kyrkorådet i slutet av förra året. Ny på den posten sedan slutet av januari är Sivert Bäck (C), som var vice ordförande tidigare.

– Det har blivit mer jobb än vad jag räknade med, säger Sivert Bäck.

Avhopp

För några dagar slutade även Ken Karlsson (S), som varit ordförande i kyrkofullmäktige och ersättare i kyrkorådet. Hans fru Ulla Kalander-Karlsson (S) lämnade samtidigt uppdraget som ersättare i kyrkofullmäktige.

– Det är tråkigt att Ken hoppar av, säger kyrkorådets ordförande. Nu får vi begära att stiftet gör en ny omräkning.

Trots allt som hänt den senaste tiden tycker Sivert Bäck att det börjar kännas rätt bra. Det stora problemet för församlingen är att klara alla förrättningar.

Mer läsning

Annons