Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först till kvarn för hugade sommarjobbare

Sommaren kan tyckas långt borta. Men redan nu är hög tid för länets ungdomar att börja fundera över att söka feriepraktik.– Det är först till kvarn, säger Ann-Louise Björn, ungdomssamordnare i Ljusnarsberg.

Annons
Viktiga lärdomar. Simskolelärare är ett klassiskt sommarjobb för ungdomar. Här vid Fellingsbrobadet för några år sedan.Arkivfoto: Adam Söder

I Ljusnarsbergs finns det 64 platser att söka.

– Det brukar vara 80-90 sökande och ungefär 20 som tackar nej. Vi brukar kunna ordna så att alla som vill får jobb, säger Ann-Louise Björn som har hand om feriepraktikplatserna i Ljusnarsbergs kommun.

Den 10:e april är sista ansökningsdag men det går att söka redan nu.

– Det är först till kvarn, de som skickar in tidigast får välja först, säger hon.

Lönen är 50 kronor i timman och det finns tre olika perioder á tre veckor att önska att jobba.

– Vi brukar kunna anpassa feriepraktikplatsen geografiskt ungefär var ungdomen finns.

Platserna finns inom kommunens olika verksamheter, som barn- och äldreomsorg och gata/park men även hos ideella föreningenar.

– The non existent center som driver Ställbergs gruva har sagt att de tar emot feriepraktikanter, berättar Ann-Louise Björn som också slår ett slag för Mitt sommarprojekt som finaniseras av Leader Bergslagen.

– Där får man komma med egna förslag på vad man vill göra. Det kan handla om exempelvis kortfilm, dansuppvisningar eller skateboardkurs. Det är tre veckor då man får lön genom Leader. Mitt sommarprojekt har funnits i några år. I början hade vi några sökande men förra året var det ingen som sökte. Det brukar bli ett kul sommarjobb när man får göra något man brinner för, säger hon.

Mitt sommarprojekt ska inte förväxlas med Sommarlovsentreprenörerna som är ett sätt för högstadieelever att testa på en affärsidé.

P å kommunens hemsida finns mer information om praktikplatserna.

Enlgt Ann-Louise Björn har feriepraktiken på senare tid börjat ses som ett sätt för ungdomar att få upp ögonen för kommunen som arbetsgivare.

– Kommunerna står inför ett stort rekryteringsbehov. SKL (Sveriges kommuner och landstings reds. anm.) har börjat se feriepraktiken som en introduktion. Det har blivit ett sätt att locka ungdomar till att jobba i kommunen, säger hon.

Feriepraktik på Region Örebro län

Den som är nyfiken på att arbeta inom vård eller kultur bör söka sommarjobb hos Region Örebro län.

För första gången finns det chans att få feriepraktik inom bild och form, slöjd och teater genom Region Örebro län. Dessutom erbjuds sommarjobb inom vård, parkarbete, kontor, kök, service, dans och film.

– Syftet är att få en inblick i arbetsmarknaden och att skapa ett intresse för ungdomar att jobba inom exempelvis vården, säger HR konsult Anna Charlier, som sköter rekryteringen till Lindesbergs lasarett.

De som har slutat årskurs nio och är mellan 15-18 år får söka sommarjobb hos Region Örebro län.

Vad får ungdomen göra på exempelvis lasarettet?

– De som är på en vårdavdelning kan hjälpa till och gå ärenden, utföra lättare arbetsuppgifter inne på rummen som att bädda sängar. De kan även vara sociala med patienterna och prata med dem, läsa tidningen för dem och följa med på en promenad.

– Sedan har vi även avdelningskök där ungdomarna får hjälpa till med maten och fylla på förråd, förklarar Anna Charlier.

De ungdomar som är mer intresserade av att sommarjobba inom kultur kan exempelvis lära sig att skriva filmmanus, filma och redigera, repetera in en teaterföreställning och arbeta med dekor och rekvisita eller skapa en dansföreställning tillsammans med en koreograf.

Eleonore Lennermark

Feriejobb i Bergslagen

Region Örebro län: Feriepraktikplatserna varierar från två till fyra veckor under sommarlovsperioden juni till augusti. Som max arbetar ungdomarna sju timmar per dag (35 timmar per vecka). För ungdomar som är under 18 år är lönen 65 kr/tim. För dem som fyllt 18 år är lönen 80 kr/tim.

Ljusnarsberg: För gymnasieelever i årskurs 1 och 2. Praktiken är 6 timmar per dag i tre veckor. Tre perioder: v25-27, 28-30 och 31-33. Lön: 50 kr i timmen. Sista ansökningsdag 10 april.

Nora : För unga födda 1998. Tre perioder: v25-27, 28-30 och 31-33. Lön: 60 kr i timmen. Sista ansökningsdag 7 april.

Lindesberg: I första hand till unga födda 1998, i andra hand födda 1997 och läser på Lindeskolan och i tredje hand unga födda jan-juni 1999. Tre perioder: v25-27, 28-30 och 31-33. Lön: 63kr i timmen. Sista ansökningsdag 20 mars.

Mer läsning

Annons