Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första fogden på plats

Sören Hansson är troligtvis den enda i Sverige som kan kalla sig kommunfogde. Han är spindeln i nätet med uppdrag att göra Ljusnarsberg till Sveriges renaste kommun.

Annons
Kommunfogde. Sören Hansson är arbetsledare vid BKT i Ljusnarsberg. Sedan en tid tillbaka är han även kommunfogde. Något han trivs med.

Det Sören Hansson gör är att ta emot uppgifter från allmänheten om exempelvis klotter, nedskräpning eller bilar som står och skräpar.

”Ett bra initiativ”

Allmänheten kan anmäla det de ser genom ett formulär på Ljusnarsbergs kommuns hemsida.

Den som inte har tillgång till dator kan i stället lämna upplysningar till kommunväxeln, vilkn i sin tur vidarebefordrar informationen till Hansson.

– Det är ett bra initiativ. Som boende i kommunen vill även jag ha fint omkring mig, säger Hansson. Tanken är att vi ska få stenen att rulla så fort som möjligt. För att det ska lyckas är det viktigt att alla kommuninvånare hjälps åt.

Kontaktman

I varje byalag finns också en kontaktman som byborna kan vända sig till med ärenden som ska vidarebefordras till kommunfogden.

Kommunfogden har haft sitt uppdrag i drygt två månader. Redan nu finns en hel del anmälningar på bordet. ”Ta en titt på väntsalen vid stationen” och ” I Mossgruvan är det rena soptippen”, är några av dem. Många av klagomålen är egentligen ärenden som rör Bergslagens miljö och bygg, BMB. Med sitt kontaktnät kan Hansson se till att ärendet hamnar hos rätt person och också ligga på för att se till att det blir åtgärdat. Det ska helt enkelt gå fortare att få rent och snyggt i kommunen.

Klottersanering

Vad gäller nedskräpning har kommunens nystartade arbetsmarknadsenhet redan varit behjälplig, och tanken är att den även fortsättningsvis ska vara det.

– Det finns tankar om att utbilda dem även för klottersanering, säger Hansson.

Förutom arbetsmarknadsenheten har fogden också ett nära samarbete med polisen, för att snabba på ärenden som gränsar till deras verksamhet. Dumpade bilar är ett svårare problem. Där kan det ta tid innan bilen kan forslas bort på grund av regelverket. Hansson är noga med att påpeka att kommunfogden inte är någon ny tjänst som inrättats utan att arbetet ingår i hans ordinarie tjänst. I kommunens budget för 2011 finns 50 000 kronor avsatta för verksamheten.

Sveriges mest välstädade

Idén om att inrätta en kommunfogde kom från kommunchefen Tommy Larserö. Vid sina intervjuer med invånarna fann han att det var viktigt för dem att kommunen var snygg och välstädad. Med snabba ingripanden och med allmänhetens hjälp ansåg han att det med hjälp av en fogde var möjligt att göra Ljusnarsberg till Sveriges mest välstädade kommun.

Mer läsning

Annons