Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första steget mot att bilda reservat

Hela Knuthöjdsmossen är godkänd som naturreservat liksom området kring Nittälven efter beslut av Naturvårdsverket.
– Ett efterlängtat besked, säger Michael Andersson på länsstyrelsen.

Annons
Välbesökt. Knuthöjdsmossen ligger bara ett stenkast från Hällefors tätort och är ett populärt utflyktsmål som lockar många turister. Naturvårdsverket har nu beslutat att naturreservatet kan utvidgas och hela mossen blir då skyddad. ARKIVBILD

Under hösten har länsstyrelsen jobbat intensivt med att för Naturvårdsverket presentera de områden i länet som man känner har höga naturvårdsvärden, berättar naturvårdsbiolog Michael Andersson.

Nittälven högt värderadDäribland finns Knuthöjdsmossen i Hällefors kommun samt området kring Nittälven som rinner genom både Ljusnarsberg och Hällefors kommun.

– Högst värderar vi Nittälven där hela dess längd nu är godkänt för genomförande av reservatsbildning. Det är ett område som sträcker sig från Nittkvarn i Dalarna och vattnet rinner ner mot sjöar i Ljusnarsberg och Hällefors.

Totalt rör det sig om 1 975 hektar skog, våtmark och vatten, varav omkring 1 165 hektar är produktiv skogsmark. Området inkluderar bland annat Römyren i Söder.

Överens med markägare– Vi har länge haft en dialog med Bergvik skog som är huvudsaklig markägare och är överens om att Nittälven ska bli naturreservat.

Arbetet har föregåtts av en process mellan Naturvårdsverket och statligt ägda skogsbolaget Sveaskog. Bergvik skog har begärt utbytesskog och Sveaskog har nu valt ut lämpliga områden.

– Nu är första steget mot en reservatsbildning taget. I och med Naturvårdsverkets godkännande garanteras finansieringen. Nästa steg är att Naturvårdsverket inleder förhandling med Bergvik om utbytesmark.

Beslut kan ta tre årSamma process gäller Knuthöjdsmossen som nu kan utökas. Reservatet är i dag drygt 100 hektar stort och efter utökningen blir det 500 hektar.

Hur lång tid det tar innan reservatsbildningen för de båda områdena är beslutad och klar kan Michael Andersson inte svara på. Han är dock ganska säker att det hela ska gå vägen, även om det inte är helt säkert.

– Jag hyser gott hopp, även om det är många steg kvar. Normalt kan ärenden av det här slaget ta ett till tre år från den punkt vi står i dag.

Nittälven

Nittälven är en av få helt oreglerade älvar i länet. Områdets naturtyper är unika, bland annat de örtrika granskogar som kantar älvstränderna.

Området är mångfacetterat, med en mosaik av naturskogar. I området finns stort antal djur och växter som anses hotade.

Knuthöjdsmossen

Reservatet utgörs av välvda mossar. Gölsamlingarna är de största i Bergslagen. Gölarna bildades tidigt och är ungefär 3,5 meter djupa.

Området präglas av rikt fågelliv, är bland annat den andrikaste mossen i länet. Framför allt känd som häckningsplats för smålom.

Nuvarande reservat bildades 1973.

Mer läsning

Annons