Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt arbete med att skapa sjötomter

Kommunstyrelsen har gett näringslivschef Tomas Larsson i uppdrag att förhandla vidare med skogsbolaget Bergvik angående mark vid Mossboviken och Näset. Samtidigt har kommunchef Tommy Larserö fått i uppdrag att hålla i projektet och slå stopp om kalkylerna inte håller.

Annons

Tanken är att kommunen ska ordningställa ett antal sjönära tomter i de båda områdena. Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde medverkade Gunnar Berglund, VA-chef vid Bergslagens kommunalteknik, BKT, och Gustav Björeman, fysisk planerare vid Bergslagens miljö- och byggförvaltning.

– Det finns en osäkerhet när det gäller priset på tomterna, säger Gustav Björeman.

Undersöker hinder

Gunnar Berglund säger att BKT måste göra en förstudie för att se var VA-ledningar kan dras fram. BKT vill veta var det finns berg och om det finns andra saker som man måste väja för.

– Vi tror att ett tomtpris mellan 300 000 och 400 000 kronor kan vara gångbart, säger Tomas Larsson. Bergvik har i en första diskussion sagt att bolaget vill ha 75 000 kronor per tomt.

Ledamöterna i kommunstyrelsen hade en lång diskussion om projektet. Några tyckte att kommunen i första hand ska försöka sälja de lediga tomterna vid Djäkens.

– Vi bör veta mer vad slutpriset blir för tomterna, säger Hans Hedborg (C). Jag är öppen för att vi försöker få fram tomter. Men det här blir för stora pengar.

”Enklare områden”

Gert Stark (S) tror att det går att sälja tomter i Mossboviken för 500 000 kronor under förutsättning att tomterna går ned till vattnet.

– Jag funderar på varför just Näset och Mossboviken valts, säger Wiveca Stopp (S). Det finns enklare områden kring sjöar att bebygga. Jag tänker främst på sjön Björken.

Tomas Larsson säger att både Björken, Norra Hörken och norra delen av Ljusnaren fanns med i diskussionen. Men han kommer inte ihåg exakt vad som sades om Björken.

– Det är inte fel att undersöka möjligheterna med tanke på de planer som finns inom gruvnäringen, säger Ulf Hilding (M).

Mer läsning

Annons