Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan om namnbyte rörde upp känslor

Hur ska remissyttranden, synpunkter vid möten, inlägg på facebook och kommunens hemsida angående ett byte av kommunnamn i Ljusnarsberg värderas? Den frågan rörde upp känslorna hos flera ledamöter i kommunstyrelsen när kommunens informatör Ylva Edbohm presenterade resultatet av genomförda insatser.

Annons

I slutet av den skiftliga sammanställningen konstaterades att 78 tagit en klar ställning via remissvar, hemsida eller facebook. Av dessa är 48 för ett namnbyte till Kopparbergs kommun och 30 emot.

”Gick i taket”

– Jag gick i taket när jag läste sammanställningen säger Andreas Alexandre (C). Jag kan inte acceptera en sådan skrivning. Det går inte att blanda ihop enskilda röster med hela föreningars röster. Sammanställningen ger en grogrund för att vi styr frågan.

Moderaten Gunnar Fransson är också kritisk. Han menade under debatten i kommunstyrelsen att 80 procent av invånarna i kommun är emot ett namnbyte.

– Min känsla är att det är ungefär 50-50 mellan ja och nej, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S). Jag tycker det är svårt att avgöra vilken vikt som ska läggas på en förenings svar. I två föreningar i Högforsbruk är det samma folk som har röstat två gånger.

Komplettering utlovad

Ewa-Leena Johansson reagerade på den upprördhet som flera av ledamöterna visadeunder diskussionen. Hon påpekade flera gånger att det rörde sig om en ren information och ingenting annat.

Kommunstyrelsen beslutade att de kritiserade formuleringarna ska kompletteras och redovisas på ett litet annat sätt. Vad det innebär är oklart.

Den 15 augusti träffas partiernas gruppledare och då avgörs vad som blir nästa steg i processen om ett eventuellt namnbyte.

Mer läsning

Annons