Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på radiostyrda racerbilar i miniformat

Det sprutar grus, bilarna trängs, knuffas och plötsligt snurrar det ena fordonet över och blir liggande på taket. MK Kopparbergs senaste satsning på radiostyrda bilar är i full gång.

Annons
Förarkoncentration. Med full koll på radiobilarna på grusbanan; Veldin Basic och Benjamin Lagerlöv.

I förartornet som har rests på en släpkärra står Albin Höök och Maximus Almeteg med varsin radiokontroll i näven. De styr varsin bil som fightas där ute på banan.

– Vi är ju kompisar, men nu kör jag om dig snart, säger Albin.

– Du kan försöka, svarar en koncentrerad Max utan att släppa bilen (som han styr ute på grusbanan) med blicken för ett ögonblick.

Motorklubben vill satsa på ungdomarna i Ljusnarsberg. Föreningen har fått 45 000 kronor i stöd i satsningen Idrottslyftet som Riksidrottsförbundet står bakom.

– Vi har precis köpt fyra radiostyrda buggy-bilar i skala 1/10 och vi har byggt en grusbana med velodromsvängar och hopp där vi kan köra med bilarna i höst. Sedan kanske vi bygger en ny större bana nästa år på den gamla crossbanan här intill, berättar Stefan Frisk från MKK.

Senare till vintern ska klubben dessutom köpa två stycken anläggningar för virtuell bilsport, även det en satsning på ungdomarna.

Träff för alla

Det är sen eftermiddag och MKK har sin allra första träff för alla människor med ett radiobilsintresse. Både barn, ungdomar och vuxna har letat sig till klubbstugan för att se vad som är på gång. Mikael Kempegård har tagit med sig sin samling av radiostyrda bilar, Urban Berg har med sig en värsting-bilmodell på sex hästkrafter och Per Nilsson har uppvisning inför publiken med radiostyrda flygplan.

Tanken är att radiobilarna ska främja motorsportsintresset och kunna bli inkörsporten för fler unga att hitta till föreningen. Benjamin Lagerlöv har nu tagit över en av radiokontrollerna.

– Det här är kul och jag vill köpa en egen radiostyrd bil senare, säger han.

Att locka ungdomarna till att själva vilja skaffa sig bilar är en ambition som klubben har. Att ratta radiostyrt är inte överdrivet kostsamt och att greja med bilarna är förhållandevis enkelt, man kan ju i praktiken serva sitt racing-fordon hemma vid köksbordet.

Depåstopp. Urban Berg, Mikael Kempegård och Stefan Frisk ger service.
Gruskörning. Buggy-bilen får jobba på den nybyggda radiobilsbanan.
Ungdomssatsning. Med inköpet av radiostyrda bilar vill MK Kopparberg främja ungdomsverksamheten.
Körglädje i förartornet. Maximus Almeteg, Johny Sahlberg, Albin Höök, Joakim Smedberg och Viktor Almeteg.

Mer körning

Under hösten kommer MK Kopparberg att bjuda på fler möjligheter att köra radiostyrda bilar.

Närmast i kalendern för detta är onsdag den 5 oktober kl 17–19 och söndag den 9 oktober klockan 16–18. Till vintern ska MKK dessutom arrangera träffar för ungdomar som vill köra virtuell bilsport, alltså racing och rally med ratt och gaspedal men via en datorskärm.

Mer läsning

Annons