Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra miljoner tillbaka till Ljusnarsberg

Ljusnarsbergs kommun får tillbaka fyra miljoner kronor som betalats i avtalsförsäkringar. Summan motsvarar två procent av lönesumman för åren 2007-2008.

Annons

– Pengarna kommer att stärka vår likviditet, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. Vi har idag 9,8 miljoner kronor i kassan. Återbetalningen gör också att vi klarar balanskravet.

Både allmänna utskottet och bildningsutskottet ser ut att kunna hålla budget. Däremot har sociala utskottet försämrat sin prognos. Det beror på tillfälligt ökat antal hemtjänsttimmar och en placering inom missbruksvården. Hemtjänsttimmarna är åter på en normal nivå.

– Det är inom socialens verksamhetsområde som de ekonomiska problemen finns, säger ekonomichefen.

Bildningsutskottet ligger däremot lite bättre till än tidigare i år. Bildningschef Anders Nordlund hoppas på ett nollresultat för 2012.

Vid kommunstyrelsens senaste möte presenterades de åtgärder som respektive utskott föreslagit. Samtliga åtgärder, både de som har bestående effekt och de som enbart har effekt på budgetåret 2012, godkändes.

Allmänna utskottet sparar 120 000 kronor i år genom att inte besätta informatörstjänsten efter Ylva Edbohm. Vidare förbrukas bara en miljon kronor av kommunstyrelsens disponibla medel, som är på totalt 1,5 miljoner kronor.

Sociala utskottet sparar bestående 150 000 kronor genom att minska antalet vikarier, återhållsamhet med inköp och kompetensutveckling. Vidare minskar försörjningsstödet successivt och antal utförda hemtjänsttimmar har blivit färre än planerat.

Bildningsutskottets förbättrade prognos beror i första hand på lägre kostnader för förberedelseklass och färre gymnasieelever än budgeterat.

Mer läsning

Annons