Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskap ger hjärnkraft

Varje år samlas vuxna med förvärvad hjärnskada vid Gustavssons sommarstuga utanför Löa. Det är en chans att träffa andra i samma situation.
– Det är underbart. Så fort jag får inbjudan börjar jag se fram emot det, säger Gunbritt Rodefors.

Annons
I trevligt sällskap. Kalle Andersson och Maria Willén kommer för att träffa bekanta och umgås. Med på träffen var också assistenterna Nisse Karlsson och Ilona Wahlström. Foto: Charlotta Larsdotter

För tio år sedan förändrades Johan Gustavssons liv totalt, när han en kväll föll ihop utanför sin lägenhet. När han vaknade på sjukhuset upptäckte läkarna att han fått en hjärnskada som påverkade tal och balans samt gjorde honom delvis förlamad.

– Jag vet inte om det var en blödning eller något annat. När jag vaknade tänkte jag inte så mycket alls. Bara att jag ska klara av det och därefter nästa sak, berättar Johan när han sitter i soffan utanför familjens sommarstuga.

Här ordnar de sedan åtta år tillbaka en sommarträff för medlemmarna i hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. Förbundet jobbar för bättre förutsättningar för dem som drabbats av en hjärnskada och deras anhöriga. Gunbritt Rodefors har varit med sedan starten.

– Jag och Johan gick tillsammans på en kurs för folk med förvärvad hjärnskada. Vi är i olika åldrar och har olika skador. Det här är en chans, framför allt för de som sitter i rullstol, att komma ut i naturen, säger hon.

När man drabbas av hjärnskada kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. Det upplevde Johan Gustavssons föräldrar.

– Allt blev kaos och vi visste inte om han skulle överleva. Vi fick dålig information och det var jättetufft, berättar mamma Eva.

Föräldrarna har engagerat sig mycket för sin son. Både Johan och pappa Mats sitter nu i Hjärnkrafts styrelse.

– Vi försöker påverka politiker att ändra lagar. Ett exempel är att ledsagare tidigare har fått gå gratis på evenemang. Nu måste den handikappade själv betala båda biljetter, säger Mats.

Det tycker Johan Gustavsson är fel.

– Jag kan göra det, men många har inte råd.

Till träffen kom ett 40-tal personer. De fikade tillsammans, gick tipspromenad och njöt av naturen vid Norrsjön. Maria Willén från Nora var en av dem.

– Jag kommer hit för gemenskapen, berättar hon.

Mer läsning

Annons