Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger chans till ny start

KOPPARBERG. Bergskraft har genom åren hjälpt flera personer till en ny start. Människor som under lång tid stått utanför arbetsmarknaden har fått möjlighet att hitta vägen tillbaka.

Annons

Under flera år har Bergskraft tagit emot personer som av olika anledningar behövt arbetsträning eller praktikplats – personer med långa sjukskrivningar eller långtidsarbetslöshet bakom sig.

De flesta som börjat att arbetsträna på Bergskraft har senare fått en anställning när tiden varit mogen.

I dag har 19 personer antingen arbetsträning eller en anställning.

Ser människor växa

Någon plan att projektet skulle hjälpa så många ut i arbetslivet fanns inte från början. Den goda kontakten med arbetsförmedlingen och det faktum att det känts både bra och roligt att kunna hjälpa andra har bidragit till en fortsättning.

– Det är fantastiskt roligt att se människor växa, få ett eget värde och kunna komma tillbaka till arbetslivet, säger Gunilla Pöchhacker, personalansvarig.

– De allra flesta vill ut i arbetslivet igen. Det handlar om att hitta rätt plats att vara på. Är någon exempelvis sjukskriven för utbrändhet och har svårt att hantera stress kan man inte ta vilket jobb som helst.

Den röda tråden

Den röda tråden och det som tycks vara framgångskonceptet är lyhördhet – att känna av varje enskild individ och försöka hjälpa den utifrån dennes behov. Att vara påstridig och kräva mycket fungerar inte. Man måste låta det ta en tid det tar, hävdar Gunilla Pöchhacker.

Får bromsa ibland

– I början är det svårt att veta vad personen kan, men det växer fram med tiden. Huvudsaken är att de slutligen hamnar rätt och får göra något de brinner för.

Ibland får hon vara med och bromsa någon så att den inte ska falla tillbaka.

– Många vill så mycket och har svårt att själva se hur mycket de klarar av.

Mer läsning

Annons