Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygdsmodell bra effekt på sjukskrivningar

Apoteksgårdens vårdcentrum har i många år haft sin egen glesbygdsmodell och nu ser man att den ger effekt på sjukskrivningstalen.

Annons

Det handlar kortfattat om att patienter ska få så snabb hjälp som möjligt till vård, i detta fall psykoterapi, även på denna vårdnivå, och slippa vägen via remiss. 

– Så har vi alltid arbetat, konstaterar doktor Göran Falk som startade verksamheten 1994.

Kollegan Marlené Alander instämmer.

– Vårt framgångskoncept är att patienterna söker hjälp hos oss själva. De kommer hit för att de är motiverade, och då kommer de också tidigare än om de varit tvungna att ha fått en remiss först.

Marlené Alander har nyligen tittat närmare på hur 78 av de egna patienterna som behandlats med kognitiv beteendeterapi har det efter åtta till tolv månader efter avslutad behandling.  Uppföljningen visar att många, närmare bestämt 55 personer, av dem som tidigt sökte hjälp för sina besvär aldrig behövde sjukskrivas.

Något som man ser som ett kvitto på att det är en bra modell man arbetar efter.

– Söker patienterna själva hinner det inte bli biverkningar och det i sin tur hindrar eller i alla fall förkortar sjukskrivningar, är den slutsats som vi drar, säger Marlene.

Alander och Falk konstaterar att det är svårt att få samtalsterapi i glesbygd att fungera på annat sätt än så som man jobbar på Apoteksgården.

– Vi kan inte göra som i storstan, de resurserna har vi inte, säger Marlene.

Mer läsning

Annons