Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grafik på Blå Soffan

De närmaste veckorna är det grafik som pryder väggarna på Galleri Blå Soffan. Det är Kate Balderud och Gunnel Åqvist-Hägerås som ställer ut sina alster.

Annons
Konstnärerna Gunnel Åqvist-Hägerås och Kate Balderud ställer just nu ut grafik i olika former på Galleri Blå Soffan i Kopparberg.

Någon grafikutställning i egentlig mening har Ljusnarsbergs konstklubb aldrig tidigare bjudit på. Men när det väl händer då görs det rejält. Då tar Kate Balderud, verkstadsföreståndare i Örebro läns Grafikgrupp, täten tillsammans med konstnären Gunnel Åqvist-Hägerås.

Galleriets väggar är fyllda med grafik i såväl färg som svart-vitt. Abstrakta konstverk blandas med mer konkreta. Utställningen visar prov på olika tekniker. Det ligger mycket hantverk bakom trycket. Och det tar tid att bli en bra tryckare, berättar konstnärerna..

– Att skulptera fram en bild ur plåten och se den växa fram är drivkraften. Likaså att uttrycket i bild kan förändras så mycket beroende på vilken färg man använder, säger Kate Balderud.

Hon har många års erfarenhet av att jobba med grafiska tekniker och färgetsningar. Utställningarna i bagaget är också många, såväl i Sverige som i Italien.

Förutom det egna skapandet undervisar Kate även i det grafiska konstsnärsskapet. Det var också genom den delen hon kom i kontakt med Gunnel, som i grund och botten är tecknare. Hon har främst fastnat för att skapa screentryck.

– Det är en svår konstform och ett helt annat sätt att uttrycka sin konstnärlighet på, säger Gunnel.

I dag, lördag, klockan 11-14 är det vernissage på Galleri Blå Soffan. Utställningen pågår till den 2 april.

Verk av Gunnel Åqvist-Hägerås.
Verk av Kate Balderud.

Mer läsning

Annons