Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvan premieras av landstinget

Ställbergs Gruva tilldelas Landstingets kulturstipendium.
– Verkligen roligt. Projektet har fått bra respons i kultur-Sverige, säger Carl-Oscar Sjögren, konstnärlig ledare Ställbergs Gruva.

Annons

Den 22 september 2012 skedde ett testarrangemang i Ställbergsgruvan, en kulturkväll bland maskinhallar, verkstäder och schakt. Det bjöds på musik, konst och mat i det 28 meter höga lavtornet. Ambitionen var att förvandla gruvområdet med sina 3 000 kvadratmeter industrilokaler till ett kulturcenter med ateljéer, scenrum, restaurang och utställningslokaler.

Idén med kulturcentret i Ställbergs gruva fick Carl-Oscar och hans bror Eric för två år sedan. De ville starta ett projekt som skulle drivas under en längre tid och dessutom kunna driva projektet på en faktiskt plats där de kunde jobba på stora ytor. Det blev Ställbergs gruva som blev platsen för kultursatsningen.

Till att börja med hyrde bröderna gruvan på ett år och sommaren 2013 blev det så en ordentlig uppstart för satsningen med bland annat arrangemanget Dopet med 13 konserter, 17 konstverk och fyra dans- och teaterverk som visades. Många kulturutövare deltog och evenemangen lockade många besökare.

– Nu till helgen deltar vi i Göteborg International Biennial for Contemporary Art med ett verk om turismen med betraktelsen att vissa människor kan röra sig fritt i världen och andra kan inte göra det, berättar Carl-Oscar.

Exakt hur framtiden för kulturgruvan ser ut är inte fastställt.

– Idéer saknas inte som vi vill genomföra. Närmast handlar det om hur vi kan hitta bra samarbeten med kommunen och med aktörer i regionen. Vi har skissat på en treårsplan för Ställbergs gruva som vi ska presentera, den 23 oktober träffar vi kommunstyrelsen i Ljusnarsberg och ska berätta om sommaren som varit och om våra framtidsplaner.

– Men det finns många frågor och platsen, gruvområdet, kräver resurser i både tid och finansiering.

Siktet hos Ställbergs gruva, med kulturföreningen DRIFT Scenkonst bakom sig, är att skapa nya aktiviteter på gruvområdet såväl till nästa år som framåt.

Till exempel finns en idé att arrangera en vinterhelg i februari 2014 där konst och längdskidåkning kombineras.

– Tanken är att förena två passioner i ett arrangemang.

Landstingets kulturstipendium ges som en uppmuntran att utveckla sin kulturella verksamhet till personer eller grupper som är mitt uppe i sin kulturella gärning. Landstingets kulturstipendium 2013 är på 30 000 kronor och delas mellan Ställbergs gruva, Lotta Thörnquist och Roberth Ericsson.

Stipendiesumman ska nu användas till att utveckla den konstnärliga verksamheten vid Ställbergs Gruva.

Mer läsning

Annons