Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvsommar avslutas med fanfar

Med picknick, konsert, utställningar och audiovisuell augustifanfar avslutas kultursommaren i Ställbergs gruva.

Annons
You Are Not Not Me. Lucy K (Eva Agorelius) i en av konstverken på Ställbergs gruva.

– Det blir en exprementiell kulturafton, berättar Carl-Oscar Sjögren, konstnärlig ledare.

Hela sommaren har aktiviteter skett på det gamla gruvområdet. Festivalen Dopet i juli engagerade mängder av kulturutövare och lockade många besökare. Fortfarande visas en hel del av alla installationer och konstverk som producerats här på området i sommar.

På lördag kväll (17 augusti) med start klockan 20 och med fri entré så avslutas den första sommaren i gruvan. Bland annat ska halvmänniskan/halvapan Lucy K (Eva Agorelius) ge en konsert.

– Och vi kommer att ljussätta gruvområdet. Det ska tändas eldar och det kommer att låta något ur byggnaderna. Det blir performance art med kvinnan som väntar på tåget som aldrig stannar. Vi ska göra Ställberg by night.

På området finns det nyöppnade kafét i vad som kallas för Sveriges minsta brandstation. Förr rymdes en brandkärra i den lilla brandstationen. Nu serveras det fika här.

Även söndag eftermiddag är området öppet. Sedan går projektet i ide med siktet ställt mot nästa år. Många människor har engagerat sig i kulturgruvan och ambitionen är att utveckla platsen och verksamheten ännu mera framöver.

- Vi är många som engagerat oss i det här och känslan är att det finns energi att fortsätta. Men vi behöver få fler aktörer från regionen med på tåget till nästa år.

Idén med kulturcentrat i Ställbergs gruva fick Carl-Oscar och hans bror Eric för två år sedan.

- Vi ville starta ett projekt som skulle drivas under en längre tid och dessutom kunna driva projektet på en faktiskt plats där vi kan jobba på stora ytor. I städerna är det svårt att hitta så stora lokaler som vi har hittat här, berättar Eric.

Det blev Ställbergs gruva som blev platsen för kultursatsningen. Till att börja med hyrde bröderna gruvan på ett år.

- Vi spände bågen högt och vi hade under Dopet 13 konserter, 17 konstverk och 4 dans och teaterverk som visades, säger Carl-Oscar.

Sedan den 8 augusti har gruvområdet hållits öppet dagligen mellan klockan 12-17.

Till vintern planeras en Ställbergs gruva-turné i Europa. Bland annat ska delar av produktionen från Dopet visas i Berlin.

År ett är snart avslutat. Nu väntar fortsättningen. På bild Mats Erlandsson, Carl-Oscar Sjögren och Lucy K (Eva Agorelius).
Ställbergs gruva. En gruva under kulturell påverkan.

Mer läsning

Annons