Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldet blev inte till sand

Tid är guld värd när ädla korn ska vaskas ur sand. Guldvaskartävlingen i Rydbergsdal var spännande för såväl veteraner som nybörjare.

Annons
Snabbast. För första gången vaskade Clara Salander från Stockholm guld och var snabbast i heatet för barn och nybörjare. Hon hittade samtliga fem guldkorn på drygt fyra minuter. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Kopparberg open lockade 40 tävlande varav några kom från Finland, Grönland och Österrike. Solveig Böhn är en av funktionärerna i sekretariatet som ser till allt praktiskt. Hon berättar att tävlingarna som startade 1984 kom till av en slump.

– Jag jobbade på turistbyrån då och personalen hade spånat kring olika idéer. När en journalist frågade om det händer något kul kläckte jag ur mig att Kopparberg ska arrangera svenskt mästerskap i guldvaskning. Det hade pratats om saken, men inget var bestämt.

När Solveig och hennes kollegor upptäckte att journalisten också skrev i tidningen Expressen att mästerskapet skulle arrangeras började folk ringa.

– Frågan var inte om, utan när. På den vägen är det.

De första åren stod Ljusnarsbergs kommun som arrangör för tävlingen, till 1991 då Kopparberg guldvaskarförening bildades och tog över. Samma år arrangerades VM i guldvaskning i Kopparberg och Mattias Kroon var som 13-åring med i sin första tävling.

– Jag har haft något uppehåll, men de senaste tolv åren har jag tävlat aktivt.

Hemligheten bakom guldvaskningen är spänningen, som i vilken tävling som helst, tror Mattias. Viss teknik krävs och en fingertoppskänsla. Han och Julia Strandberg demonstrerar konsten för besökarna Juka Harju med sonen Jonas, innan tävlingarna startar.

– Noggrannhet är viktigt. Visst måste du vara snabb, men det får inte gå för fort så guldkornen missas, förklarar Mattias.

Sanden är olika på olika platser vilket vaskaren måste ta hänsyn till.

– I finkornig sand som här faller guldet snabbare ner.

Mattias står snart på startlinjen själv och då är det koncentration som gäller. De olika heaten avlöser varandra. Nybörjare/ungdom är först ut och Clara Salander har aldrig vaskat tidigare.

– Jag provade bara lite i går med morfar, säger hon efter heatsegern.

– Här har ni något att akta er för i framtiden, säger konferensier Ken Karlsson.

Målmedvetenhet. Att vara snabb är viktigt men också att inte missa ett enda guldkorn. I mixade klassen vaskade deltagarna intensivt igenom sanden
Fått korn på. Att hitta guldet genom att vaska var inte så lätt konstaterade Juka Harju som visar sonen Jonas det lilla glimrande kornet i plaströret
Där är det något som glimmar. Guld kanske. Annika Erlandsson, Kopparberg, deltar i mixade klassen.
Han har blick för guldet. Mattias Kroon lägger på ett sista kol i guldvaskningsheatet.
Kamp om tiden. Mattias Kroon och Ken Karlsson kämpar båda för att vara den som först hittar alla guldkornen.
Totalt ställde omkring 40 deltagare upp i guldvasningstävlingen i Rydbergsdal arrangerad av Kopparbergs guldvaskarförening.
Finliret mot slutet där det är viktigt att vara snabb men ändå noggrann. Att missa något guldkorn kostar tre minuter.
Ulla Kallander Karlsson, Kopparberg, var den som först signalerade i mixade klassen att hon var klar i sitt heat.
Ett av heaten i den mixade klassen är beredda för dagens uppgift.
Där är det kanske guld som glimmar. Emelie Josefsen från Grönland deltar i nybörjarklassen.
Mot slutet är det finvaskning som gäller och då guldkornen ska lokaliseras. Clara Salander var klart snabbast i sitt heat och nådde slutfasen på bara några minuter.
Kämpade på gjorde Ida Bergqvist som var en av de allra yngsta i guldvaskartävlingen i Rydbergsdal, Kopparberg.
Barnen fick ta emot viss assistans. Vuxna berättade hur de skulle gå till väga och hjälpte även till att hälla upp sanden i vaskpannan. Själva vaskningen fick barnen genomföra på egen hand.
Juka Harju har aldrig guldvaskat tidigare och får instruktioner av Julia Strandberg och Mattias Kroon som senare ska delta i Kopparberg open, arrangerad av Kopparberg guldvaskarförnening.
Johnny Hagberg och Solveig Böhn tar sig en närmare titt på vaskpannan.
Guldfeber. Lyckan var total när alla guldkornen i sandhinken var lokaliserade. Ida Bergqvist signalerar att hon är klar, med lite hjälp av mamma Lena Bergqvist.

Guldvaskning

Guldvaskningen har klasser för alla åldrar, för nybörjare och lag.

Deltagaren väljer en hink innehållande 4-10 liter sand/sten som även innehåller 5-12 guldkorn (storlek 1-1,5 mm). Tävlande delas in i heat, varje heat har samma antal guldkorn.

Vaskningen sker på tid. Varje borttappat guldkorn ger tre minuters strafftid.

Mer läsning

Annons