Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldfebern slog till i Kopparberg

Allt är inte guld som glimmar, men guldet var ändå det som var mest intressant i Rydbergsdal i Kopparberg under måndagens vaskning.

Annons
Inte lottlös. Guldvaskarskola kan vara en lönande utbildning...

Som en inledande del av Bergslagens familjeveckor höll Ken Karlsson i en guldvaskningsskola vid Garhytteån. I trettio år har han vaskat guld och hittills har han vunnit 21 VM-medaljer i sporten.

Med örhängen, halsband och en vigselring av guld som Ken Karlsson själv har vaskat fram berättade han om mineralen för de guldfebriga eleverna som bestod av åtta vuxna och sju barn. Pelle Trankell, 13 år från Stockholm, var en av dem.

– Det är roligt, jag har hittat några stenar som jag inte riktigt vet vad de är än. Och så är det kul att ha något att göra när man är här vid sommarstugan, säger han.

Det var flera sommargäster som fick prova på att vaska guld i måndags. Thyra Söderström Mortimer, Tyresö, tröttnade dock ganska snabbt.

– Vanligtvis har jag väldigt bra tålamod, men inte i dag. Det är blött och ganska varmt, men det är lite kul också.

Ken Karlsson är nöjd med dagen. Alla hittade guld som de fick ta med sig hem. Just nu ligger han i hårdträning inför VM 2014 som kommer att hållas i Kopparberg.

– Man är ju inte världsmästare i guldvaskning för ros skull, säger han.

Mineralvatten. Förutom guld hittade Thyra Söderström Mortimer även kattguld och några fina stenar i Garhytteån.
Guldvaskarskola. Systrarna Elina och Malin Pettersson från Stockholm passar på att leta guld på sommarlovet.

Mer läsning

Annons