Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldkantat SM i Kopparberg

Guldfeber kanske inte rådde i Kopparberg under helgen, men jakten på den ädla metallen var tydlig under SM i guldvaskning. Att hitta de små kornen i sanden var dock inte så lätt.

Annons
Guldletare. Den som söker skall finna. Med koncentration och målmedvetenhet jobbade Elisabeth Eriksson, Anette Bruhn och Per Hallberg i nybörjarheatet i Guldvasknings-SM i Kopparberg.

Omkring 70 tävlingslystna personer fanns med i startfältet när 2010 års guldvasknings-SM arrangerades i Garhytteån i centrala Kopparberg. Bakom helgens begivenheter stod Kopparbergs guldvaskarförening. Ken Karlsson i föreningen agerade konferencier och vägledde publiken i vad som skedde på tävlingsarenan.

Preparerade med guld

Ett antal tävlingsplatser var riggade med sand invid stranden. De tävlande fick varsin hink med sand preparerad med ett okänt antal guldkorn. Enligt tävlingsledningen handlade det om mellan fem till tolv korn.

Strafftid

– Alla ska vaskas fram. Fattas det något blir det strafftidspålägg, förklarade Ken Karlsson.

När startskottet för varje tävlingsklass gick startade också tidtagningen. Ken Karlsson påpekade att det inte alls är säkert att den som först anmäler sig klar är den som vinner. Strafftiden kan som sagt straffa sig. De tävlande vet inte exakt hur många korn de ska leta efter.

Vaskade länge

Per Hallberg, hemmahörande i Ställberg, kämpade tappert i nybörjarklassen. Han stod kvar och vaskade i sanden längst av alla i sin grupp.

– Det var första gången. Så, jovisst var det svårt. Jag hade inte tänkt vara med alls, men några kompisar uppmanade mig. Jag hittade fem korn och jag vet ju inte om det var alla. Det här är bara en kul grej för mig. Jag lär knappast vinna.

Bakom kulisserna berättade tävlingsledningen att nybörjarklassen hade sex korn i sina hinkar.

– Det spelar ingen roll hur det går. Det var roligt att testa, säger Per Hallberg.

Noggrann. Per Hallberg är nybörjare i Guldvasknings-SM i Kopparberg och gör sitt bästa för att hitta alla kornen.

Mer läsning

Annons