Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf, ung och mäktig

Tidningen Dagens Samhälle utsåg honom nyligen till en av Sveriges mäktigaste under 40 år. För Gustaf Wiklund har politiken blivit ett heltidsjobb. Sedan november är han kommunalråd i Helsingborg, men rötterna har han utanför Kopparberg.

Annons
Idéer för hembygden. Gustaf Wiklund tycker att järnvägstrafiken behöver förbättras och ser tågstoppen i Ställdalen och Storå som positiva. Han anser också att Ljusnarsbergs kommun måste jobba närmare sitt kända varumärke Kopparbergs bryggeri.bild: Elin Kjellin

På gräsmattan bredvid gården i Finnfall står blåa parkbänkar uppradade. Gustaf Wiklund är hemma hos föräldrarna för att gå på sin systers bröllop. Här är han uppvuxen och han kommer hem så ofta han kan.

– Den senaste veckan har vi tagit in ved. Det är lite skillnad från politiken och det är ganska skönt, säger han.

Intresset för politik väcktes då han var elev på Lindeskolan. Han gick med i Miljöpartiet några år senare och sitter nu vid 29 års ålder i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Helsingborg.

Åldern oväsentlig

Att Dagens Samhälle utsett honom till en av Sveriges unga makthavare, på plats 21, tar han med ro.

– Jag vet att jag anses vara ung i politiken, eftersom det inte finns så många kommunalråd i min ålder. Det är klart, jag är väl ung i förhållande till många andra.

Men hur många år man har på nacken är oväsentligt, enligt Gustaf.

– Det som betyder något är vilken ideologi man har. En viss lösning som inte funkade för tio år sedan, kan passa bra nu och då kan jag ta upp den på nytt. Då är det bra att jag är ung och inte bränd av idén sedan tidigare.

Chans till inflytande

Att han har makt betyder inte att han får sin vilja igenom jämt. Uppdraget i kommunfullmäktige ger honom störst chans till inflytande.

– Där tas de stora dragen och inriktningarna. Men som kommunalråd har jag egentligen inget inflytande alls. Dessutom sitter vi i opposition och det minskar makten.

Som politiker får han ibland ändå företräde.

– Jag har möjlighet att prata med folk med makt. Det sägs också att kunskap är makt och eftersom jag har arvode, kan jag ägna mig helt åt politiken och få information som inte andra kan. När han besöker Ljusnarsberg ser han sin gamla hembygd i ett nytt ljus. Han är glad att det finns krafter som vill utveckla kommunen.

– Det verkar som om gruvdriften får en renässans och det är positivt. Satsningen på att få hit universitetet var riktig, men det finns ingen sådan tradition och då försvinner intresset efter ett tag. Vi har traditionen i gruvan och bryggerikulturen, man måste utgå från det man har och utveckla det.

Gustaf Wiklund

Ålder: 29

Bor: i Helsingborg sedan 10 år tillbaka.

Familj: Frun Helen, snart två barn.

Politiska uppdrag: Kommunalråd, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen för Miljöpartiet i Helsingborg.

Roligast med jobbet: ”Att det är varierande och kreativt. Jag sysslar med skola och vård en stund och näringslivsfrågor i nästa.”

Bakgrund: Är tjänstledig från jobbet som miljöinspektör.

Mer läsning

Annons