Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gräver efter guld

Det låter som en saga men är i allra högsta grad en realitet. Bergsmannen Bengt Ljung, som är uppvuxen i Kopparberg, har hittat guld i Västerbottens inland.

Annons
Tänker fortsätta jobba. Bengt Ljung har fyllt 73 år men har inga planer på att trappa ner. I stället tänker han bryta guld i Västerbotten.

Via sitt eget börsnoterade företag Botnia Exploration räknar han med att bryta såväl guld som andra mineraler i Fäbodtjärn utanför Vindelgransele.

Byborna hyllar honom unisont för plötsligt finns det nya arbetstillfällen. Själv är Bengt också i allra högsta grad entusiastisk.

-Det finns en stor mängd guld i Fäbodtjärn. Kanske är det Sveriges mest höghaltiga mineralisering, konstaterar han.

I unga år beskrevs Bengt Ljung som en stor bollbegåvning. När vi träffas i den nya lägenheten i Stockholm visar han ett gulnat klipp från Bergslagsposten. Artikeln är från 1956 och handlar om Talangen.

Ja, det kunde nog ha blivit idrotten om inte bergsmannayrket lockat än mer. Under sitt långa yrkesliv har Bengt Ljung bland annat jobbat för Atlas Copco och med japanska gaffeltruckar i Ohio, USA.

Helena Sträng

Läs en längre intervju med Bengt Ljung i dagens papperstidning eller köp NA digitalt här.

Tänker fortsätta jobba. Bengt Ljung har fyllt 73 år men har inga planer på att trappa ner. I stället tänker han bryta guld i Västerbotten.

Foto: Filip Erlind

Mer läsning

Annons