Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är landshövdingens sista uppdrag 

Tingshuset i Kopparberg är sedan lördags lunch ett kulturhistoriskt minnesmärke. Rose-Marie Frebran satte upp plaketten som följer beslutet. Det var hennes sista offentliga uppdrag som landshövding.

Annons

– Mitt första var när Stripa fick samma status. Det högst skyddet en byggnad kan få, säger Frebran. Tingshuset i Kopparberg är länets 60:e kulturhistoriska minnesmärke och nummer 2 201 i landet.

– Kulturminnesmärkning är en metod att bevara forna tider. De hjälper oss att ta fram både ljusa och mörka minnen och ger oss kontakt med vår bakgrund. Detta är lika viktigt som att skydda naturen, sa Rose-Marie Frebran i sitt tal på tingshustrappan.

Hon påpekade att när koppar hittades i Kopparberg på 1620-talet gav fyndigheten möjlighet för stormaktstiden som senare följts av en välfärdsstat.

Länsantikvarie Raoul Hjärtström lyfte fram detaljer på byggnaden som är årsringar.

Mellan 1758 och 1893 var huset rådstuga för att sedan bli tingshus. Det var också då som huset fick sitt nuvarande utseende.

– Under sent 1800-tal försökte man skapa en nationell identitet. Det gjorde arkitekten Fritz Eckert här. Spånet har funnits sedan, århundraden tidigare, men ångdrift gav möjlighet att maskinsåga detta. Rödfärgen är genuint svensk och ornamentik är inspirerad av vikingatid.

Värdefullt arvegods. Länsantikvarie Rauol Hjärtström och landshövding  Rose-Marie Frebran Frebran  slutförde i lördags skyddsprocessen med att förklara Tingshuset i Kopparberg som kulturhistoriskt minnesmärke. Foto: Michael Landberg
Symbol. Rose-Marie Frebran satte det synliga ”sigillet” på plats utanför entrédörrarna.
Trapptal. Ett 30-tal Ljusnarsbergare deltog i ceremonin. Däribland Hans Hedborg (C) som med en motion i fullmäktige gav startskottet för minnesmärkningen.
Uppskattat samarbete. Ewa-Leena Johansson (S) kommunstyrelsens ordförande tackade  Rose-Marie Frebran som fick med sig påskblommor hem till sina flyttbestyr i Örebro.
Med i tiden. – Tingshuset har alltid varit i allmänhetens tjänst. Det ska det fortsätta att vara och det är ett levande byggnadsminne, sa länsantikvarie Raoul Hjärtström.

Mer läsning

Annons