Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får gamla fotografier nytt liv

Vilka fina barn! Och vilka fina kläder! En efter en tar porträtten steget ut ur historiens anonymitet allteftersom gemensamma minnen av namn och platser sätts på pränt. När hembygdsföreningen visar gamla fotografier i Tingshuset vill många minnas tillsammans.

Annons
Minns tillsammans. Ett tjugotal intresserade hade tagit sig till Tingshuset för att se fotografierna som hembygdsföreningens Clifford Hallberg och Edolf Andersson visade på skärmen. ”Vi började med de här visningarna för runt fem år sedan, då på äldreboendet. Sedan flyttade vi dem hit”, berättar Clifford.Foto: Adam Söder

– Förra gången var det 60 personer här. Stolarna räckte inte till så några fick stå, berättar Clifford Hallberg från Nya Kopparbergs bergslags hembygdsförening.

För fyra år sedan påbörjade han arbetet med att ta hand om den bildskatt i form av gamla glasplåtar som långt bak i tiden kommit i föreningens ägo.

Och det är ett digert arbete. Först ska glasplåtarna putsas av, sedan scannas in i datorn och slutligen läggas i nya syrafria kuvert som ska bevara dem för eftervärden.

Totalt har föreningen 13 500 plåtar, hittills är runt 3000 av dem digitaliserade.

– Vi har inte hittat något register till de här bilderna. Det är därför vi ordnar de här visningarna. Nästan varannan bild får vi namn till, säger Clifford Hallberg.

Söndagens bildvisning lockade ett tjugotal, i svår konkurrens med skid-VM.

– Idag visar vi de 300 senast scannade bilderna. De är tagna med en teknik som kallades för polyfoto. De är dem som folk känner igen sig mest i, säger han.

Bilderna är tagna på 50-talet och tidigare.

– Vi tror de är från samma fotograf. Han hette Folke Mähler och hade sin ateljé på Konstmästaregatan.

Redan i dag finns en del av de digitaliserade bilderna på föreningens hemsida www.nkhb.se. Planen är att fler fotografier ska hamna där. Och att fler bilder ska få namn.

– Tanken är att ordna sådana här bildvisningar här sista söndagen varje månad, säger Clifford Hallberg.

Mer läsning

Annons